Ronilac sreo rijetku vrstu morskog psa: "Ovo su jedine fotke snimljene u Jadranu"

Foto: Facebook

DRUŠTVO za podvodne sportove Zagreb objavilo je fotografije sklata, rijetko viđene vrste morskog psa. Fotografije je snimio ronilac Robert Hasija.

"Donosimo do sada jedine ikad snimljene podvodne fotografije najstrože zaštićene vrste morskog psa Sklata squatina u Jadranu! Povremeno se u Jadranu ulovi po koja jedinka i od strane odgovornih ribara neodgodivo vrati u more. Do sada su jedini dokazi o postojanju ove vrste bili upravo ulovi ribara, a 2010. godine ronilac Robert Hasija, za vrijeme tečaja tehničkog ronjenja fotografirao je Sklata na zaronu u Rivanjskom kanalu", objasnili su.

"Sklat je bio ukopan u pijesak gdje i boravi tijekom dana, a boravak ronioca u njegovoj blizini natjerao ga je na bijeg te su ga imali priliku snimiti. Ti ronioci do ove objave nisu bili svjesni koju vrstu su vidjeli i da su možda jedini koji su ga u zadnjih 20 godina sreli u Jadranu. Vrsta je na rubu opstanka i nestao je gotovo svugdje na Sredozemlju pa čak i Atlantiku osim na Kanarima i to na određenom mjestu koje je pod najstrožom zaštitom te gdje 3 milijuna ronilaca godišnje dolazi samo da bi vidjeli njega. Fotografije možda nisu kvalitetne ali kad ugledate takvu životinju kvaliteta fotke je zadnje na što mislite", napisali su.

Pročitajte više