Rumunjska priznaje istospolne brakove

Vlada vrši izmjene Uredbe o hitnosti br. 194/2002 koja se odnosi na propise za strance u Rumunjskoj.

 

Kroz izmjenu Uredbe o hitnosti vlade br. 194/2002 koja se odnosi na propise za strance u Rumunjskoj, Izvršna vlast uključuje u nacionalni pravni okvir pravne odredbe uspostavljene na razini EU, posebno povezane slobodnim kretanjem pojedinaca. Ministarstvo unutarnjih poslova pojasnilo je da ovaj zakonodavni prijedlog ne adresira priznavanje istospolnih brakova ili građanskih partnerstava unutar naše zemlje ili bilo koja povezana prava. Stoga, bračne isprave između osoba istog spola, dobivene u članici EU, bit će priznate u Rumunjskoj bez zahtjeva za njihovim prepisivanjem u rumunjski građanski registar, kako je navedeno u predloženom zakonu zakazanom za raspravu 27. rujna, kako javlja news.ro.

Rumunjska vlada čini ove zakonodavne promjene nakon odluke Suda Europske unije (CJEU).

 

"Sud pravde Europske unije (CJEU) donio je presudu u slučaju C-673/16, nakon upućivanja od strane rumunjskog ustavnog suda, koji je izjavio: '1) U scenariju gdje je državljanin Unije iskoristio svoju slobodu kretanja preseljenjem i boravkom u drugoj državi članici u skladu s uvjetima navedenim u članku 7(1) Direktive 2004/38/EZ, i uspostavio ili ojačao obiteljsku vezu s državljaninom treće zemlje istog spola, s kojim je zakonski oženjen u državi domaćinu, članak 21(1) TFEU-a mora se tumačiti kao da zabranjuje nadležnim tijelima države članice od koje je državljanin Unije nacional, da odbiju pravo boravka na svom teritoriju nacionalu iste zemlje, na temelju činjenice da zakon dotične države članice ne dopušta brak istog spola'", navodi se u obrazloženju nacrta zakona na dnevnom redu sastanka Vlade u srijedu.

 

Prema obrazloženju, članak 21 (1) Ugovora o funkcioniranju Europske unije (TFEU) "mora se tumačiti na način da, u okolnostima kao što su one u glavnom postupku, državljan treće zemlje istog spola kao i državljan Unije, čiji brak s ovim posljednjim je sklopljen u državi članici u skladu sa zakonom te države, ima pravo boravka na razdoblje duže od tri mjeseca na teritoriju države članice čiji je državljanstvo državljan Unije. Ovo izvedeno pravo boravka ne može biti podvrgnuto strožim uvjetima od onih predviđenih člankom 7 Direktive 2004/38/EZ."

 

Izvor također ističe da su suci Ustavnog suda Rumunjske (CCR) prihvatili iznimku neustavnosti u vezi s odredbom u Građanskom zakoniku i utvrdili da je ustavna u smislu da dopušta dodjelu prava boravka u Rumunjskoj, u skladu s uvjetima određenim europskim pravom, istospolnim supružnicima koji su se vjenčali u državi članici Europske unije.

 

"Proučavajući gore spomenutu odluku CJEU-a, Ustavni sud Rumunjske prihvatio je iznimku neustavnosti odredaba članka 277 (2) i (4) Građanskog zakonika, utvrdivši da su one ustavne koliko dopuštaju dodjelu prava boravka na rumunjskom teritoriju, pod uvjetima propisanim europskim pravom, supružnicima - državljanima država članica Europske unije i/ili državljanima trećih zemalja - iz brakova između osoba istog spola, sklopljenih ili ugovorenih u državi članici Europske unije", dalje navodi obrazloženje nacrta zakona.

 

Ministarstvo unutarnjih poslova je 11. srpnja u priopćenju za tisak navelo da "usvajanje ovih mjera predstavlja obvezujući zahtjev za Rumunjsku, kao rezultat presude izdane od strane Suda pravde Europske unije 5. lipnja 2018. u slučaju C-673/16. Neispunjavanje ovih zahtjeva moglo bi pokrenuti postupak za povredu, potencijalno vodeći do osude Rumunjske od strane Europskog suda pravde."

 

Što Rumunjska riskira ako ne provede europsku odluku?

Predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova tada su također naveli da "moguća osuda ima značajne financijske implikacije za rumunjsku državu".

 

Trenutno, financijske kazne koje bi mogle biti preporučene u slučaju Rumunjske tijekom postupka za povredu variraju od 1.830 do 109.800 eura za svaki dan nepoštivanja, uz minimalnu fiksnu sumu od 1.708.000 eura.

 

Ministarstvo unutarnjih poslova također je reklo da prema "odredbama zakonodavnog dokumenta, pojedinci koji nisu državljani Rumunjske, ali su sklopili brak unutar druge države članice EU s rumunjskim državljaninom istog spola mogu, kada je to potrebno, podnijeti zahtjev za vizu za ulazak u Rumunjsku ili tražiti pravo boravka unutar naše nacije, kako je uređeno zakonom, na temelju nastavka njihovih obiteljskih veza s rumunjskim državljaninom".

 

Pročitajte više