RUMUNJSKA TV KROZ SERIJAL UPOZNAJE LJUDE S PRAVILIMA EU-A

Rumunjska državna televizija pripremila je seriju od 12 epizoda kako bi seljacima u zabačenim dijelovima zemlje pružila osnovne informacije o tome što znači pristup Europskoj uniji.

Jedna od scena u komediji "Put u Europu" prikazuje seljake u lokalnoj gostionici "Europa" kako nazdravljaju domaćom šljivovicom i pitaju se hoće li je moći proizvoditi kad uđu u Europsku uniju.

Trebalo bi biti u redu jer se domaći naziv za to piće rachiu (izgovara se raki) rimuje s acquisom (aki), vele junaci te serije. Acquis communautaire je naziv za ukupno zakonodavstvo Europske unije.

"Ako registriraš vlastiti zdenac, hoćeš li moći tu vodu naplaćivati kao vodu proizvedenu prema standardima EU-a?", pita se jedan seljak.

Najveći dio radnje serije odvija se u lokalnoj gostionici, gdje okupljeni razglabaju o promjenama koje donosi članstvo u Europskoj uniji.

Rumunjska, jedna od najsiromašnijih zemalja Europe, trebala bi 2007. zajedno sa susjednom Bugarskom ući u EU.

Rumunjsko selo opustošeno je i osiromašeno nakon desetljeća komunističke diktature Nicolaea Ceausescua, koji je zabranio privatno vlasništvo nad zemljom i prisilio milijune seljaka da rade za državna poduzeća. Oko 40 posto od 22 milijuna Rumunja zarađuje za život na malim obiteljskim farmama. Njima je namijenjena serija kako bi lakše razumjeli stroga pravila EU-a u poljoprivredi. Svaka od 12 epizoda napravljena je nakon konzultacija sa stručnjacima upućenim u europsko poljoprivredno zakonodavstvo.

"Pristup u EU imat će golemi utjecaj na njihove živote", kaže Jonathan Scheele, šef Delegacije Europske komisije u Bukureštu. "Oni predstavljaju dio populacije do kojih najteže dolaze informacije", dodaje Scheele.

Producenti serije ističu da je to najbolji način da se dopre do ruralnog stanovništva, koje je bilo izolirano, a jedina veza sa Zapadom bila je gledanje televizije.

"Došao sam na tu ideju kada sam vidio rezultate istraživanja javnog mišljenja prema kojima je ljudima na selu televizija glavni način informiranja", Gabriel Giurgiu, izvršni producent na rumunjskoj televiziji. Producenti očekuju veliku gledanost, ali ne i financijsku dobit.

"Nadamo se da će to biti hit, da će doprijeti do ciljane populacije i ispuniti svoju svrhu", kaže Giurgiu.

Glavni lik u seriji je Profesor, gradski čovjek koji se preselio na selo gdje uzgaja jestive puževe. On je uzor za mještane sela jer zna kako koristiti fondove EU-a da bi svoj proizvod prodavao na Zapadu uz lijep profit.

"Samo čitanjem normi EU-a dobijete mnoštvo ideja kako doprijeti do tih ljudi na smiješan način", kaže scenarist Mihai Alecsandrescu, koji također igra ulogu jednog od euroskeptičnih seljaka.

Alecsandrescu kaže da će seljaci, između ostalog, u seriji moći naučiti o klanju životinja na human način, o proizvodnji vina prema standardima EU-a, o označavanju datuma krajnjeg roka za uporabu i podrijetlu raznih roba.

(Hina) xsv ydgk

Pročitajte više