Ruska regija nagradnom igrom diže natalitet

ULJANOVSKA oblast, regija Ruske Federacije sa sjedištem u Uljanovsku, 880 km istočno od Moskve, već tri godine nastoji preokrenuti negativne demografske trendove, pri čemu je guverner Sergej Ivanovič Morozov pokazao priličnu domišljatost.

12. rujan ove godine će na teritoriju Oblasti biti neradni dan, a svrha toga je omogućiti parovima da ostanu kod kuće i svoju energiju utroše na pravljenje djece.

Devet mjeseci kasnije, odnosno 12. lipnja sljedeće godine - na dan kada Rusija slavi svoj nacionalni praznik - par koji "rodi novog domoljuba" će biti nagrađeni novcem i vrijednim nagradama.

Rusija, koja se smatra jednom od resursima najbogatijih, ali i najrjeđe naseljenih država svijeta, stanovništvo se rapidno smanjuje od početka 1990-ih. To se najčešće tumači posljedicama sloma Sovjetskog Saveza koji je sa sobom povukao kolaps zdravstvenog i socijalnog sustava, odnosno uzrokovao visok mortalitet i nizak natalitet, jer mlađe generacije smatraju da sebi jednostavno ne mogu priuštiti djecu.

U Uljanovskoj oblasti je, pak, natalitet u porastu otkako se počelo održavati ovo natjecanje.

Pobjednici ovogodišnjeg natjecanja su bili Irina i Andrej Katuzov, koji su osvojili terensko vozilo "UAZ Patriot". Ostali natjecatelji su osvojili video-kamere, TV aparate, hladnjake i perilice rublja.

F.R.

Pročitajte više