S filmom koji nikad nećete moći pogledati "zaradio" je čak 14 milijuna dolara

Foto: Press

"LEGENDS" je, barem u teoriji, djelovao kao kino hit. Adam Joiner predstavio ga je kao steampunk verziju "Avengersa" prilagođenu trenutnom trendu fantasy akcijskih filmova. Iako je još uvijek bio daleko od planiranog iznosa, uspio je osigurati 14 milijuna dolara investicija.

Jedini problem? Osim scenarija nije imao ništa drugo. "Legends" nikada nije postojao i nikada neće.

Deset milijuna za dva mjeseca

Joiner je 27. kolovoza uhićen zbog prevare, pranja novca i krađe identiteta. Naime, onih 14 milijuna dolara koje smo maloprije spomenuli pribavio je lažirajući dokumente i tvrdeći kako je već osigurao distribuciju za koju bi se pobrinuli veliki igrači poput Netflixa i Spielbergove firme Amblin Partners. Naravno, distribucija nije osigurana, nitko u Netflixu i Amblinu nije ni čuo za Joinera, a on pak nije ni imao namjeru producirati film. Novac je potrošio na sebe.

Ono što je Joiner iskoristio bila je gramzivost izazvana holivudskim trendom stvaranja franšiza, a "Legends" bi bio početak upravo jedne takve priče.

A što se prevare tiče, sve je započelo 2015. u Južnoj Koreji s Paulom Huhom, direktorom KIP-a (Korea Investment Partners) kojeg je Joiner uvjerio da već ima ugovor s Netflixom. Proslijedio je Huhu lažne ugovore i e-mailove, a Huh mu je naivno povjerovao i uplatio mu četiri milijuna dolara.

Mjesec dana kasnije Joiner i njegova tvrtka Dark Planet ušli su u još jedan pregovor. Investitori su ovog puta bile dvije kineske firme, Star Century Pictures i PGA Yungpark Capital, koje su također pale na istu prevaru i u lipnju 2016. isplatile iznos od šest milijuna dolara.

S 10 milijuna dolara na računu, Joiner je otišao korak dalje i pokušao izvući još novca angažmanom Dona Murphyja, najpoznatijeg kao producenta hit trilogije "Transformers". Joiner mu je obećao honorar od 1,2 milijuna dolara za njegove usluge, ali mu je na kraju isplatio samo 200 tisuća dolara, iako je u stvarnosti tek koristio njegovo ime i angažman kako bi nakratko primirio investitore.

Kupio kuću u Kaliforniji

Međutim, Huh je postao sumnjičav i, nakon nekoliko propusta, KIP je zatražio povrat investicije. Joiner je pristao i obećao im vratiti novac u što kraćem vremenu, ali to se, naravno, nije dogodilo. Nakon što su pokušali stupiti u kontakt s Murphyjem, Joiner im je zaprijetio tužbom.

Istraga je pokazala da su jedini iznosi povučeni s računa oni za potrebe kupovine kuće u Kaliforniji te da je dio (nešto više od četiri milijuna dolara) prebačen na drugi račun, također Joinerov, namijenjen snimanju drugog projekta, koji također nije dovršen niti je za to vjerojatno postojala namjera.

Holivudski muljatori

Ovaj slučaj jedan je od mnogih primjera prevara u Hollywoodu. Neki od njih nisu uhvaćeni, a jedna od najzanimljivijih svakako je i tzv. "Kraljica Prevara", još uvijek neidentificirana osoba koja je na prevaru uzela tisuće dolara filmašima i producentima predstavljajući se kao predstavnica velikih studija.

Strani investitori posebno su ranjivi na ove prevare jer svi žele ulagati u holivudske projekte koji bi se mogli pretvoriti u hitove koji bi mogli ostvariti znatnu dobit, a uz sve to dobivate i ulaznicu na raskošne tulume na kojima ste okruženi zvijezdama.

S druge strane, ponekad je problem i u investitorima koji holivudske filmove koriste za pranje novca. Riza Aziz, producent "Vuka s Wall Streeta", trenutno je na suđenju u Maleziji zbog pokušaja pranja ukradenog novca iz državnog proračuna. Mnogi smatraju i da sav novac na Joinerovim računima nije čist novac.

A što se Hollywooda tiče, ovaj je slučaj posebno odjeknuo među filmašima koji smatraju da je ovo propuštena prilika.

Naime, ovo je možda mogao biti uspješan projekt. Scenarij koji je postojao očito je bio dovoljno dobar da uvjeri legitimnog producenta kao što je Don Murphy da se uključi u projekt. Isto tako, 14 milijuna dolara nije malo novca. Istina, možda nije dovoljno za veliki blockbuster, ali radi se o iznosu koji je nedostižan mnogim nezavisnim filmašima.

"To je ono što mi posebno smeta. Ovaj lik imao je dobar scenarij i sredstva za koja bi mnogi nezavisni filmaši ubili. Sve je to potratio", zaključuje Andy Phillips, nezavisni redatelj i scenarist iz Los Angelesa. 

Pročitajte više