Salman Rushdie prvi put se pojavio u javnosti nakon napada: Heroji su me spasili

Foto: Profimedia

PISAC Salman Rushdie prvi se put pojavio u javnosti otkako je uboden nožem na jednom književnom događaju, nakon čega je izgubio vid na jednom oku, našalivši se da se "lijepo vratiti - za razliku od ne vratiti se, što je također bila opcija".

Rushdie je iznenadio prisutne na gala večeri Pen Americe u New Yorku u četvrtak, a ispraćen je ovacijama, piše New York Times. Slavni pisac je izboden u vrat i torzo dok je bio na pozornici u institutu Chautauqua u zapadnom New Yorku u kolovozu 2022. U bolnici je proveo šest tjedana, a osim što je izgubio vid na jednom oku, ne može više koristiti jednu ruku.

Nazočio je gala svečanosti preuzimanja nagrade Pen Centenary Courage, a u svom je govoru rekao da tijekom napada "pravu hrabrost nije pokazao on", već su umjesto njega ljudi koji su požurili spasiti njegov život "bili heroji".

"Da nije bilo ovih ljudi, sigurno ne bih danas stajao ovdje. Hrabrost je tog dana bila samo njihova", rekao je Rushdie.

Rushdie je rekao da im ne zna imena, niti im je vidio lica, ali da im duguje život. Vlasti su uhitile 24-godišnjeg Hadija Matara nakon napada na Rushdieja, u kojem je također ozlijeđen moderator razgovora. Matar je optužen za pokušaj ubojstva drugog stupnja i napad drugog stupnja te se izjasnio da nije kriv.

"Terorizam nas ne smije terorizirati"

Govoreći ranije ove godine u svom prvom intervjuu nakon napada, Rushdie je rekao da je imao sreće što je preživio. "Ono što stvarno želim reći jest da je moj glavni osjećaj koji me preplavljuje zahvalnost", rekao je.

Svečanost je održana isti tjedan kada je Pen America objavila da je, zajedno s izdavačem Penguin Random House i grupom autora i roditelja, tužila školski okrug Escambia County Floride i školski odbor zbog zabrane knjiga.

Rushdie, koji se također ovaj tjedan pojavio na dodjeli British Book Awards putem videoporuke, rekao je da misija Pen America da zaštiti slobodu izražavanja nikada nije bila “važnija” i dodao: "Terorizam nas ne smije terorizirati. Nasilje nas ne smije odvratiti. Luta continua. Borba se nastavlja.”

Na svečanosti je također dodijeljena nagrada Pen/Barbey Freedom to Write za 2023. zatvorenoj iranskoj spisateljici i braniteljici ljudskih prava Narges Mohammadi. Nagradu je preuzeo njezin suprug Taghi Rahmani, kojeg su iranske vlasti također ranije zatvarale.

"Ne mogu zaboraviti da su moju djecu mučile iranska vlada i zatvorske vlasti koje su ih lišile čak i glasa njihove majke. Naši su životi, prema riječima moje kćeri, Kiane, ovakvi: Kad je mama tu, tata nije. Kad je tata tu, mama nije", rekao je.

Pročitajte više