Samo pusti stres da prođe: Vjeruju li mladi Hrvati više jogi nego "babinoj koprivi"

U današnje užurbano doba sve veći broj mladih ljudi okreće se raznim tehnikama opuštanja i suočavanja sa stresom. Joga, kao jedan od najpoznatijih oblika meditativne vježbe, sve je popularnija među mladima u Hrvatskoj. No, što je s našim tradicionalnim metodama liječenja poput 'babine koprive'?

Može oboje, ali izbalansirano

Svijet se mijenja, a s njim i mi. Tehnologija i moderni način života donose brojne prednosti, ali i izazove. Joga, drevna praksa koja potiče fizičku, mentalnu i duhovnu ravnotežu, privlači sve veći broj mladih Hrvata. Jogom se suočavaju sa stresom, tjeskobom i užurbanim tempom života.

"Počela sam s jogom prije dvije godine", kaže Ana, studentica Filozofskog fakulteta iz Zagreba. "Bila sam pod velikim pritiskom na fakultetu i osjećala sam se izgubljeno. Joga mi je pomogla da pronađem svoj mir i da bolje upravljam svojim vremenom i stresom".

No, što je s tradicionalnim metodama liječenja? U Hrvatskoj je poznato da su naše bake koristile razne biljke za liječenje raznih tegoba. Jedna od najpoznatijih je 'babina kopriva', biljka koja se koristi za liječenje raznih kožnih bolesti, ali i za poboljšanje općeg stanja organizma.

"Moja baka uvijek je imala rješenje za sve", kaže Ivan, mladi poduzetnik iz Splita. "Ali, iskreno, teško mi je povjerovati da će 'babina kopriva' riješiti moj stres na poslu. Više vjerujem u jogu i meditaciju".

Kristina, studentica s Učiteljskog fakulteta, smatra da se ne moramo ograničiti na jedan pristup. "Ja vjerujem podjednako u jedno i drugo i mislim da jedno ne bi trebalo isključivati drugo. Mislim da se u svemu najbolji rezultati postižu kombinacijom".

Joga pobjeđuje?

Čini se da je joga preuzela primat nad 'babinom koprivom' u borbi protiv stresa među mladima. No, to ne znači da trebamo zaboraviti naše tradicije. Možda je vrijeme da pronađemo ravnotežu između starog i novog, da kombiniramo drevnu mudrost joge s mudrošću naših baka. Jer, na kraju dana, svi mi tražimo isto - mir, ravnotežu i sreću u našem užurbanom svijetu.

U konačnici, važno je sjetiti se da svatko ima svoj jedinstveni put do ravnoteže i opuštanja. Bilo da se radi o drevnoj praksi joge, tradicionalnim biljnim metodama liječenja ili kombinaciji oboje, ono što je zaista bitno je naći ono što najbolje odgovara individualnim potrebama i životnom stilu. Stoga, dok mladi Hrvati nastavljaju istraživati različite metode za upravljanje stresom, važno je da ostane otvorenost za sve mogućnosti, bilo da dolaze iz drevnih indijskih tekstova ili iz mudrih savjeta naših baka.

 

Pročitajte više