Šaptači zmijama: Oni su od rođenja sljubljeni sa smrtonosnim kobrama

SJEDEĆI manje od metar udaljena od otrovne kobre, indijska djeca uopće ne pokazuju znakove straha i ne uzmiču pred smrtonosnom zmijom. Oni su se s tim, mogi će reći podmuklim životinjama, upoznali već kada su imali dvije godine.

Sva Vadi djeca prođu kroz desetogodišnju inicijaciju nakon koje dječaci postaju potpuno osposobljeni šaptači zmijama. Tradicionalno je to muška uloga, dok žene brinu za zmije dok muževi i braća nisu u blizini.

"Kada napune 12 godina djeca znaju sve što je moguće znati o zmijama. Tada su spremni nastaviti tradiciju Vadi plemena koja je stara preko tisuću godina", rekao je glavni šaptač zmijama, 60-godišnji Babanath Mithunath Madari.

Nomadsko pleme Vadi, koje živi na jugu indijske države Gujarat, iznimno se ponose svojom povezanošću sa smrtonosnim zmijama. Kakao nikada na jednom mjestu ne ostaju duže od šest mjeseci, Vadi imaju duboku, gotovo mitsku povezanost sa zmijama, posebno kobrama.

"Policija nas stalno pretražuje i oduzima nam zmije"

"Objašnjavamo djeci kako zmije iz njihovog prirodnog staništa odvajamo maksimalno sedam mjeseci jer sve preko toga je odraz nepoštivanja, a to ne želimo jer sa zmijama imamo čvrstu vezu, jedni drugima vjerujemo i povjeravamo svoje živote", objasnio je Babanath.

"Od svojega djetinjstva do danas čuo sam samo za jednoga muškarca kojega je zmija ugrizla, a to je napravila samo zato što ju je držao dulje od sedam mjeseci", dodao je starac. Od 1991. godine, kada je ovo umijeće postalo ilegalno, Vadi žive pod velikim pritiskom lokalnih i nacionalnih vlasti Indije.

"Policija nas stalno pretražuje i oduzima nam zmije, a stanovništvo susjednog sela nas, kada god dođemo po hranu ili bocu vode, mještani nas otjeraju. To me toliko pogađa jer je to selo rodno mjesto oca našeg naroda Gandhija. Bi li nas on sprječavao u njegovanju naše tradicije?", s osjetnom tugom u grlu progovara Babanath. 

I.M.L.
Foto: JLP

Pročitajte više