Saša Antić: Opet se svrstavamo u plemena i zveckamo oružjem. Dijagnoza je konstantna

Foto: Goran Berović

SAŠA ANTIĆ, odnosno Alejandro Buendija, objavio je novu pjesmu Dijagnoza koja je odmah privukla mnogo pažnje.

"Čekaj svoj rat i sretno. Ako preživiš, bit ćeš netko i nešto", pjeva Antić u pjesmi zanimljivog naziva. Za Index je otkrio kako on vidi današnju situaciju u svijetu i na što je mislio kad je radio Dijagnozu.

"Pjesma je dugo nastajala i pokušao sam u nju ugurati manje-više sve što mislim o čovjeku danas, kod nas i u svijetu, kojeg poznajem. I mada se nas na ovim prostorima uvijek želi diskreditirati kao divljake, više ne vidim nikakve razlike između nas i tog famoznog Zapada, svi smo u istoj kašeti brokava. Dijagnoza je konstantna još od početka globalizacije, odnosno industrijskog društva i početaka kolonizacije, sile vladaju, a mediji filtriraju samo ono što odgovara interesnim skupinama, u okvirima zadanog narativa", misli Antić.

"Društvo danas je izrazito kompleksno, narativ diktiraju velike korporacije i financijeri, proizvode se krize i ratovi, i umjesto mira u svijetu i globalnog sela kojem smo se nadali, opet se svrstavamo u plemena i zveckamo oružjem", smatra.

Na kraju njegove nove pjesme, kaže, krije se odgovor na pitanje postoji li lijek za dijagnozu svijeta. "Tu bih citirao stihove Balaševića: Spas mi donose Cigani, oni imaju srce, za svakog od nas briga njih", dodaje.

"Ja ne mogu drugo nego da ga volim ima i autobiografskih elemenata"

Antić je krajem prošle godine s Mišom Kovačem izbacio duet Ja ne mogu drugo nego da ga volim. Ta pjesma je u samo nekoliko mjeseci postala najpopularnija navijačka himna u državi.

"Nazvali su me iz marketinga Hajduka s idejom o prepjevu pjesme Ja ne mogu drugo nego da je ljubim, i to u navijačkoj verziji, s Mišom na refrenu i s mojim rap dijelovima. Odmah me zaintrigirala ta ideja jer se radi o pjesmi koja ima idealan tempo za rap, emocija pjesme me odmah uzela, tu su ipak Runjić i Kalođera na djelu. Sjetio sam se jednog svog starog teksta kojeg sam malo doradio, snimio demo na loop u maniru koji smo u TBF-u već radili, npr. u pjesmama Nostalgična i Fantastična, ekipi iz Hajduka se svidilo, a i reakcije mojih najbližih prijatelja su bile jako emotivne", otkriva nam kako je nastajala pjesma.

"Kad sam pisao tekst prije više od 10 godina, nisam ga zamislio kao navijačku pjesmu, već podršku igraču, jednom od nas iz kvarta, a ima i autobiografskih elemenata, jer sam ka klinac trenirao nogomet u Hajduku. Dugo sam vukao taj tekst i nikako nije pronašao pravu muzičku vizuru, i napokon se našao i odlično legao u ovoj varijanti", objašnjava.

Trenutno radi na slaganju datuma novih nastupa, a priznaje i da ima raznih ideja, i što se tiče solo karijere, ali i suradnje s TBF-om. "Samo nek je zdravlja, ljubavi i mira", zaključuje.

Pročitajte više