Savjeti za opremanje dječje sobe

Foto: Press

DJEČJA soba je mjesto za igru, učenje, druženje s prijateljima, odmor i spavanje. Budući da će se u tom prostoru obavljati dosta aktivnosti, važno je učiniti ga što ugodnijim i funkcionalnim. Kada uzmemo u obzir djetetove želje i kvadraturu prostora koju imamo na raspolaganju, preuređenje i opremanje dječje sobe nije jednostavan pothvat. 

Kako i od kud krenuti

Dječje spavaće sobe obično su prilagođene uzrastu djece, pa su one razigrane – dopuštene su sve boje i puno detalja. Zato nam uređenje dječje sobe daje veliku slobodu izbora; od tonova za zidove, biranja namještaja, do odabira detalja koji će je upotpuniti. 

Krenuti treba od predviđanja mjesta za krevet, jer, ipak se radi o spavaćoj sobi. Nakon toga, razmislite o djetetovim potrebama i željama. Uzmite u obzir njegove interese/hobije, koji vam mogu biti vodič za planiranje rasporeda. 

Dječja soba Kiki

Dječja soba Memone

Dječja soba Kinder

Krevet i madrac

Krevet je centar sobe i najvažnije mjesto za odmor djeteta. Za dječju sobu možete odabrati klasičan krevet u neutralnoj boji koji dijete može koristiti do adolescentske dobi. Ukoliko imate sobu skromnije kvadrature možete odabrati krevet s ladicom te na taj način dobiti dodatnog mjesta za skladištenje. A ako je dječja soba za dvoje, krevet na kat idealno je rješenje. 

Svi znamo da je kvalitetan san važan za djetetovo zdravlje i razvoj. Kad je riječ o dječjem madracu često se zaboravi na njegovu važnost pa se madraci prenose sa starije djece na mlađu, ali to i nisu najbolje opcije. Djeca su u periodu razvoja i moramo im omogućiti zdravo spavanje za pravilan razvoj kralježnice. Programa kvalitetnih madrac sa prilagođenim podnicama možete pronaći na www.namjestaj-mima.hr

Dupli krevet Kiki s ladicom 

Krevet na kat Leni

Namještaj

Namještaj je najbolje birati iz kolekcije. Ovisno kojeg je uzrasta dijete, odlučite o tome što će zauzeti mjesto u dječjoj sobi. Ako se radi o djetetu manjeg uzrasta, pored ormara osigurajte zonu za igranje gdje možete smjestiti šator ili mini stolić i dječje stolice. Ako opremate sobu za školarca, stavit ćete naglasak na prostor za učenje, gdje je bitan dobar radni stol i stolica. Također, poličar je dobrodošao u svaku dječju sobu – mališanima će na dohvat ruke uvijek biti omiljena slikovnica, knjiga ili igračka. 

Šator Teepee

Radni stol Kiki, most radnog stola Kikipoličar Kiki, vitrina Kiki.

Boja zidova

Osim samog izgleda sobe, odabir boje sobe može bitno utjecati na raspoloženje. Vodite računa o tome da ne pretjerate te da boje ne smiju biti prenapadne, držite se pastelnih boja, svjetlijih nijansi uz kojih će se vaše dijete osjećati opušteno i smireno. Pri odabiru boje važno je uzeti u obzir želje, ali i karakter djeteta.

Boje zidova koje najviše odgovaraju dječjim sobama su: žuta, narančasta, plava, zelena i ljubičasta. Žuta, narančasta i ljubičasta potiču kreativnost i igru, plava jača koncentraciju, dok zelena opušta i smiruje.

Rasvjeta i dodatci

Prostor predviđen za radni stol trebao bi biti kvalitetno osvijetljen. Stolna lampa osim svoje funkcionalnosti ima i estetsku ulogu – ona može biti lijep dekorativni detalj. 

Kada su izabrani glavni elementi namještaja, možete mašti pustiti na volju pri odabiru detalja. Uređenje najveselije prostorije u domu daje neograničene ideje za smještanje raznih sitnica poput dječjih jastuka, okvira, sata i lampi i ostalih stvari koje će se lijepo uklopiti u dječju sobu. 

Uključite djecu u uređivanje sobe

U izbor svakako uključite i svoje dijete. U odabiru boja i stila namještaja poslušajte njihove želje. I ne zaboravite – funkcionalnost i raspored namještaja vrlo su važni u uređenju dječje sobe, ali estetika je ipak glavni poticaj da vaše dijete bude sretno i zadovoljno!

Ponudu dječjih soba možete pronaći na web stranici Namještaja Mime.

Pročitajte više