Scena koja je šokirala naciju: Big Brotherovki pred kamerama rekli da ima rak

Screenshot: YouTube

JADE GOODY je bila jedna od prvih poznatih reality zvijezda u Velikoj Britaniji, no zadesila ju je kobna sudbina - preminula je od raka vrata maternice 2009. godine, a šokantnu vijest da je bolesna saznala je drugi dan sudjelovanja u indijskoj verziji reality showa Big Brother.

Vijest joj je priopćena u ispovjedaonici te je snimljena, a snimka na kojoj telefonski saznaje da boluje od smrtonosne bolesti emitirana je u toj epizodi showa.

Deset godina nakon njezine smrti izašao je dokumentarac "Jade: The Reality Star Who Changed Britain" u kojem se nalazi i taj video, a cijela Britanija šokirana je činjenicom da je spomenuti događaj snimljen i emitiran na televiziji, piše Daily Mail.

Inače zubna tehničara koja je slavu stekla već s 21 godinom, Jade je kasnije otkrila kako nije znala da se trenutak, u kojem saznaje za svoju bolest, snima te da će ga vidjeti cijela Indija.

"Nisam imala pojma da snimaju razgovor. To jednostavno nije bilo u redu. Osjećala sam se užasno usamljeno jer sam bila posljednja koja je saznala dijagnozu i samo sam htjela da me netko zagrli", rekla je kasnije za Channel 4.

Društvene mreže preplavili su komentari zgroženih i šokiranih obožavatelja koji je ne mogu vjerovati da su se producenti indijskog realityja odlučili na taj korak.

"Ne mogu vjerovati da su emitirali trenutak kad je saznala da ima rak", napisao je jedan tip. "Potpuno sam zaboravila da je Jade bila u indijskom BB-u kad je saznala da ima rak. Užasno je to što su prikazali snimku i što je nisu odmah izvukli iz kuće", napisala je druga, a Twitter su preplavila slična mišljenja ljudi.

Inače, Jade se odlučila na sudjelovanje u indijskom Big Brotheru nakon što su je optužili da je imala rasističke komentare prema reality kolegici, Indijki Shilpe Shetty. Ipak, kada je saznala da je bolesna, vratila se kući.

Kako joj je bolest otkrivena prekasno, rak se proširio na debelo crijevo, jetru i reproduktivne organe, a nisu joj pomogli ni kemoterapije ni zračenja. Stoga je Jade nastavila do smrti snimati realityje da financijski osigura svoju dvojicu sinova, 15-godišnjeg Bobbyja i 14-godišnjeg Freddieja.

Nakon što je preminula u snu 22. ožujka 2009., kada joj je bilo tek 27 godina, uz nju su bili majka i suprug Jack Tweed, a o njenim sinovima se nastavio brinuti otac Jeff Brazier.

Kako je Jade svoju priču nakon saznanja o bolesti nastavila javno dijeliti, ljudi su je cijenili i pružali joj podršku. Također, njena teška priča potaknula je Državni zavod za zdravstvo na reviziju nacionalnog programa o obaveznim ginekološkim pregledima.

Zanimljivo je istaknuti da Jade nije bila omiljena za vrijeme sudjelovanja u reality showu. Ogovarala je sustanare, često se opijala i skidala, a nakon što su je gledatelji svojim glasovima eliminirali iz showa, bila je proglašena "najomraženijom ženom u Britaniji".

O njenoj bolesti pisali su svi mediji, a otkako se slučaj proširio, medicinske statistike zabilježile su porast preventivnih ginekoloških pregleda. Tako je cijeli fenomen dobio i ime po njoj - efekt Jade Goody.

Pročitajte više