Scenariji dviju epizoda Prijatelja koji su pronađeni u smeću prodani na aukciji

Foto: Profimedia

Dva scenarija za američku TV seriju Prijatelji, pronađena u smeću prije 25 godina, prodana su na aukciji u Ujedinjenom Kraljevstvu za 22 tisuće funti.(25.500 eura). Prvotna procjena za scenarije dviju epizoda "s Rossovim vjenčanjem" iznosila je između 600 i 800 funti, no onda je došlo do velikog svjetskog interesa.

Dano je ukupno 219 ponuda iz svih dijelova svijeta, uključujući Sjedinjene Države, Njemačku, Španjolsku, Australiju, Ukrajinu, Dubai i Švicarsku, a konačni kupac je bio međunarodni ponuđač koji je sudjelovao preko interneta.

Djelatnici aukcijske kuće Hanson Ross u Hertfordshireu rekli su da su bili "zapanjeni fenomenalnim globalnim zanimanjem" za scenarije, koji su trebali biti uništeni odmah poslije snimanja 1998.

Slučajno su pronađeni

Scenarije je slučajno pronašla bivša djelatnica londonskog Fountain Studiosa i više od 20 godina su bili u njenom noćnom ormariću, rekla je aukcijska kuća.

"Radila sam u administrativnoj podršci u Fountain Studiosu. Nikada nisam vidjela nikoga od glumaca iz Prijatelja, no pamtim da je bilo veoma radno", rekla je 60-godišnjakinja koja živi u Londonu. 

"Pronašla sam ih u košu za smeće nekoliko tjedana nakon što je završeno snimanje. Bio je dio mog posla pobrinuti se da sve bude uredno i da ne ostane smeća. Nisam bila sigurna što da učinim s njima pa sam ih stavila u ladicu u svom uredu. Sjećam se da sam se pitala kome od glumaca pripadaju."

Ona je rekla je da otišla iz Fountain Studiosa 1999. i sve stvari iz svog stola, uključujući scenarije, stavila u veliku kartonsku kutiju.

"Pronašla sam ih tek nekoliko mjeseci kasnije, kad sam pregledavala kutiju. Završili su u noćnom ormariću i otad su bili tamo", dodala je.

Pročitajte više