Seifried odjeven u Mani Gotovac i poznati Hrvati otvorili prvi dubrovački gay bar

Foto: Ivona Butjer

PRVI gay bar u Dubrovniku koji nosi intrigantan naziv Milk, otvoren je sinoć uz nastup violončelistice Ane Rucner i performans queer umjetničkog kolektiva House of Flamingo. Poseban performans izveo je i kulturni djelatnik Andrija Seifried odjeven u Mani Gotovac koji je izrezao tortu i nasmijao publiku.

"Ja sam Dubrovkinja. U Dubrovniku sam doma. Ja nisam iz Zagreba. Još uvijek u hrvatskom jeziku postoje divne riječi, a to su homoseksualac, gej… A u Dubrovniku je uvijek bilo - tubaš. Pa mi je drago što ovaj bar nosi naziv mlijeko. Milk! Čestitam", rekao je Seifried nakon čega je izrezana torta, a u zrak su pušteni baloni.

 

Rucner je i zapjevala

Osim što je svirala, Rucner je zabavila publiku pjevajući, a novootvorenim barom je posebno oduševljena.

"Drago mi je što sam večeras ovdje i zahvaljujem se vlasniku bara Tomislavu Ivušiću što me pozvao. Svaka čast na hrabrosti i na ovom potezu. Mislim kako je Dubrovnik svjetski grad. Tj. ne mislim to samo ja nego cijeli svijet. Poznajem Dubrovnik, pogotovo u kulturnom segmentu, 12 godina često ovdje dolazim. Mislim kako je ovo super," izjavila je Rucner.

 

Uz nju, otvorenju su prisustvovali brojni uzvanici, među njima i Matija Vujica te Gianna Apostolski, ali i dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

"Osjećam se savršeno! Hvala bogu da se u Hrvatskoj otvorio jedan ovakav bar svjetske klase jer ovo je svima nama potrebno i svi znamo koliko ta populacija doprinosi hrvatskom turizmu. Bravo za ekipu. Uvijek ću im biti podrška", poručila je Apostolski.

 

Seifried je bio zvijezda večeri

Svakako je zvijezda večeri bio Seifried koji je plijenio pozornost jedinstvenim outfitom alla Mani.

"Oduševljena sam, ja sam Dubrovkinja rodom, iz porodice Birimiša. Nisam očekivala ovako nešto u Dubrovniku, ma predivno je. Mislim da ovo jako puno znači za Dubrovnik, to je jedan pravi iskorak,“ kaže Seifried koji je večeras imao nešto drugačiju ulogu. 

Queer umjetnički kolektiv House of Flamingo svojim je nastupom zaintrigirao prisutnu publiku. Radi se o ekipi koja nikada prije nije nastupila u Dubrovniku, a izrazili su želju kako ovo neće biti i posljednju put. Kako će se u baru organizirati zabave i nadalje, najavio je suvlasnik bara Vicko Lazo.

"Dosad smo svjedočili uglavnom pozitivnim komentarima na ovaj događaj. Ima i onih koji imaju drugačije mišljenje, a mi poštujemo svačije mišljenje. No, mislim kako će ovo biti dobar projekt. Već smo napravili pola plana oko toga što ćemo raditi ove sezone, no možemo kazati kako se mogu očekivati nastupi 'drag queenova', live nastupi, stand up komedije, različiti performansi", najavio je Lazo.

Otvaranje je izazvalo veliku medijsku pozornost

Iako su ovakvi barovi i klubovi u svijetu već desecima godina uobičajena pojava, u Dubrovniku je ovaj događaj izazvao itekakvu pozornost. Komentari su uglavnom pozitivni, a mnogi su večeras došli kako bi provjerili što se u njemu događa i kako izgleda. U svakom slučaju, radi se o baru o kojem se ovih dana itekako govori u dubrovačkom javnom prostoru, uglavnom u pozitivnom kontekstu.

Iako u Dubrovniku nema suviše gay osoba koje su otvoreno priznale svoju seksualnu orijentaciju, prizori u kojima se gay turisti vode za ruke ili razmjenjuju nježnosti na Stradunu više nisu nikakva rijetkost. U tom smislu, novi gay bar predstavlja dodatni sadržaj Dubrovniku, ali i Hrvatskoj kao destinaciji pa se u tom kontekstu o njemu prvenstveno i govori.

Pročitajte više