Selce uoči blagdana Sv. Katarine dobilo spomenik

Foto: FAH

PRIGODNIM kulturno-umjetničkim programom pod nazivom Mavrić u Selcu i otkrivanjem spomenika slikara i grafičara Marijana Mavrića u četvrtak poslijepodne, dan uoči 25. studenoga, počela je proslava blagdana Sv. Katarine, zaštitnice Selca i Selčana.

Spomenik je postavljen na Trgu palih boraca u Selcu, a o Mavrićevu djelu i dosadašnjemu plodnom stvaralaštvu tog 81-godišnjeg autora govorila je povjesničarka umjetnosti Jasna Rodin. Na svečanosti je u ime pokrovitelja, Grada Crikvenice, bila zamjenica gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović.

Vertikalna ploha dvostranog mozaika visoka je 300 centimetara i široka 125 centimetara, a prema autorovim riječima, za izradu mozaika od staklenih elemenata bila su mu potrebna puna tri mjeseca.

Selčani tradicionalno slave blagdan Sv. Katarine

"Premda se na prvi pogled stječe dojam da je riječ o potpunoj apstrakciji, ipak se u likovnom rješenju nalaze elementi mojeg zavičaja, priobalja i mora", rekao je autor spomenika Marijan Mavrić, koji i danas radi u svojem atelijeru u Grižanama, u zgradi pretvorenoj u Muzej Klović, posvećen najpoznatijemu renesansnom minijaturistu, Jurju Juliju Kloviću (Grižane, 1498. - Rim, 1578.).

Mavrić je u svojemu 60-godišnjem umjetničkom radu ostvario iznimno bogat likovni opus u kojemu dominiraju motivi Hrvatskog primorja i priobalja u tehnikama akvarela, ulja na platnu i akrila. Ilustrirao je mnoge knjige i slikovnice, kreirao suvenire Crikveničko-vinodolske rivijere te sudjelovao na 40-ak samostalnih i skupnih izložaba.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su članovi KUD-a Neven iz Selca i kantautor Neven Barac iz Grižana.

Selčani tradicionalno, od pamtivijeka, proslavljaju blagdan Sv. Katarine, svoje zaštitnice, a ove je godine program iznimno bogat.

Pročitajte više