Sestra Stefany Hohnjec: "Svećenici su zvali policiju i zabranili mi da uđem u crkvu"

Foto: Facebook/Milivoj MIJOŠEK/Glas Istre

MATEA NIKIĆ, bivša manekenka i sestra bivše Miss sporta Stefany Hohnjec, tvrdi da joj je zabranjen ulazak u Eufrazijevu baziliku u Poreču.

"Ne želim stvoriti nikakav skandal niti ikoga osuđivati, ali moram obraniti sebe. Moram ukazati na to da bi nama vjernicima svećenici trebali pomagati, a ne optuživati nas", započela je svoju priču za Glas Istre.

"Zabranili su mi slavlje svete mise, žele mi oduzeti ono čime se borim protiv zla", dodala je.

Kako tvrdi, policija joj je uručila rješenje kojim joj se izriče mjera opreza, a ona glasi: "zabrana posjećivanja bazilike Eufrazijeva 22 (crkva). Zabrana ulaska u crkvu traje od 4. do 12. srpnja, no uvijek postoji mogućnost produžavanja mjere.

Policija navodi da je Nikić prijavljena zbog vikanja u crkvi, a navodno su je prijavili svećenici iz porečke bazilike. Ona pak tvrdi da svećenici, prije podnošenja prijave, nisu razgovarali s njom, upozorili je na ponašanje niti pokušali joj pomoći.

Kaže da ju je  nazvao porečki svećenik Josip Mašina, ali samo da bi joj usmeno zabranio dolazak u crkvu i zaprijetio joj odlaskom na policiju.

Svećenik Matteo Baccani novinarima pak nije želio ništa reći o incidentu.

Na pitanje zašto je vikala u crkvi, Nikić odgovara: "Borim se s opsjednutošću".

"Upravo su me svećenici iz Poreča poslali kod egzorcista u Rijeku. Tamo je bio i svećenik psiholog koji je prije egzorcističkog postupka trebao utvrditi imam li kakvih psihičkih problema. Porečki su mi svećenici rekli da su za to moje slanje u Rijeku dobili i  biskupovo ovlaštenje".

Ne sjeća se što je točno napravila na toj misi nakon koje je dobila zabranu ulaska u crkvu.

"Tih trenutaka  nisam svjesna, ne znam što se događa", kaže i dodaje: "Godinama se borim s tim zlom koje je  u meni. To nije do mene, to su vražja posla, moja je borba velika".

Zato su joj, ističe, potrebni  euharistija i hostija: "Žele me prikazati ludom, ali svećenik psiholog me pregledao i utvrdio da je sa mnom sve u redu".

Šokirana je izbacivanjem iz crkve. Ne zna koliko će na koncu zabrana trajati. "Negdje moram ići na misu. Ne znam gdje ću, možda u Novigrad ili Pazin", kaže.

Tvrdi i da je u Eufrazijevoj bazilici nisu htjeli pričestiti početkom mjeseca. 

"Svih su pričestili osim mene. Kleknula sam pred Isusa Krista, jer jedino se njemu klanjam, i čekala sam pričest, no nisu mi je htjeli dati, samo su me zaobišli. Meni je potrebna molitva svaki dan, moram svakodnevno ići na misu, što mi je uostalom preporučio egzorcist. Potrebno mi je i često ispovijedanje. Sve sam radila kako su mi rekli, ali porečki svećenici se očito ne znaju nositi s ovim mojim problemom. Oni se moraju znati boriti s vragom. Crkva mora prihvatiti činjenicu da postoji dobro i zlo, jer ako to ne prihvaća, onda je u velikim problemima. Puno ljudi ima reakcije poput mojih i ne znaju kome se obratiti. Nailaze na nerazumijevanje u svojim župama."

Prije šest godina Matea Nikić i njen tadašnji suprug Josip, sin bjelovarskog tajkuna, privedeni su nakon što je u njihovom stanu na zagrebačkom Laništu preminula 20-godišnja Zagrepčanka.

Djevojci je pozlilo nakon tuluma u njihovom stanu, a toksikološka analiza potvrdila je da je preminula uslijed predoziranja sintetičkom drogom MDMA.

Pročitajte više