Set novog filma o Jamesu Bondu nestao u plamenu

DANAS je u filmskom studiju Pinewood blizu Londona izbio veliki požar koji je, prema prvim naznakama, u potpunosti uništio set "Casino Royalea", najnovijeg filma o Jamesu Bondu.

Set je trebao poslužiti za snimanje scena koje se odvijaju u Veneciji, te se smatra kako je predstavljao jednu od najskupljih stavki filma koji ima budžet od oko 72 milijuna US$.

Predstavnici Buckinghamshireske vatrogasne brigade su za BBC izjavili kako je prva dojava o požaru stigla oko 11:18 po lokalnom vremenu. Svjedoci su kasnije vidjeli čak osam vatrogasnih kamiona koji su pokušavali ugasiti požar. Navodno je požar bio takvom intenziteta da se srušio krov studija.

Pinewood, inače, uživa status jednog od najstarijih i najuglednijih filmskih studija u Britaniji. Otvoren je 1935. godine i u njemu su snimani mnogi važni i popularni filmovi, uključujući filmove iz serijala o Supermanu, Harryju Potteru i Lari Croft.

Ipak, of svih tih naslova su najpoznatiji oni o Jamesu Bonud, koji se snimaju u Pinewoodu još od "Dr. Noa" snimljenog daleke 1962. godine. Za potrebe filmova o Jamesu Bondu je u okviru studija sagrađen veliki bazen gdje se snimaju podmorske scene.

Pinewood je već dva puta bio pogođen požarom – 1984. i 1997. godine.

D.A.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.