Severina tužila Index.hr zbog povrede autorskog prava - u petak prvo ročište

NAKON što su Severinini odvjetnici najavljivali milijunske tužbe diljem svijeta, prilično je izvjesno da će hrvatska pop-folk pjevačica tužiti jedino Index.hr.

Njen odvjetnički ured u međuvremenu je shvatio ono čemu se cjelokupna javnost smijala odmah, da od nebuloznih "Nobilovih formula" koje će Severini donijeti desetke milijuna dolara neće biti ništa.

Od tužbi u Srbiji odustalo se, sa Slovencima nisu postigli nagodbu.

"Iako nam se javno prijetilo s tužbom, do danas se ništa nije dogodilo. Nismo dobili nikakav pisani trag, ni za nagodbu ni za tužbu, pa mislim da od toga nema ništa. Valjda je odustala jer je shvatila da bi trebala tužiti medijske kuće na svim kontinentima, a to bi joj bio uzaludan posao. Mi se ne bojimo tužbe jer po kaznenom zakonu naše zemlje možemo odgovarati samo za nemoralni sadržaj koji smo stavili na naslovnicu, a koji bi vrijeđao građane Srbije, ali što se tiče odštete, ona ne bi ništa ni dobila" — rekao je za Slobodnu Dalmaciju Đoko Kesić, glavni urednik beogradskog "Kurira".

Ne željevši se dodatno sramotiti, Nobilo je slučaj prepustio mladom kolegi Maru Mihočeviću. Nesretni Mihočević nije htio obrazlagati "zašto i kako" se odustalo od sudskih procesa

Da odvjetnički ured Nobilo ne bi ispao potpuno nekompetentan, dvije su tužbe ipak podignute. Doduše ne protiv onih koji su pornić prikazali, već protiv onih koji su objavili vijest o njegovom postojanju - Index.hr-a.

Severina od Indexa traži 75,000 kuna zbog povrede autorskih prava na pornić, te 125,000 kuna zbog povrede privatnosti.

Severinin zvjezdani status potvrdila je i svjetlosna brzina kojom je određeno prvo ročište: dok obični smrtnici suđenja čekaju godinama, Severini je određeno već za sutra, u 10 sati.

Na Trgovačkom sudu treba se utvrditi je li i koliko Index.hr oštetio Severinino pravo proizvođača videograma, ili u praksi – koliko je Severina izgubila novca zbog činjenice da je Index reklamirao njen video zapis prije nego ga je ona sama planirala odaslati u videoteke.

Za ovu parnicu Severina je zatražila da se u sudnici prikaže njen "autorski uradak", dok će Index.hr tražiti vještačenje seksologa, kako bi se utvrdilo ima li u zabilježenim Severininim seksualnim umijećima kakvog doprinosa pornografskoj industriji.

M.B.

Pročitajte više