Severina uz Slavka zablistala na crvenom tepihu Sarajevo Film Festivala

SARAJEVO FILM FESTIVAL svakodnevno ljubiteljima filma donosi nove poslastice. Jučer su u Narodnom pozorištu održane svjetske premijere filmova "Biblioteka Pascal" i "Jasmina". Kao posebna gošća na crvenom tepihu SFF-a sa zaručnikom Slavkom Šajinovićem pojavila se Severina, koja je večer ranije održala veliki koncert u sarajevskom Domu mladih.

"Biblioteka Pascal" je peti film mađarskog redatelja Szabolcsa Hajdua, u kojem autor, kako je istakla selektorica Elma Tataragić "koristi žanr fantazije kako bi prikazao priču o trgovini ženama iz Istočne u Zapadnu Europu. Time je Hajdu stvorio posve novi žanr i predstavio ovu iscrpljenu temu na potpuno drugačiji način". "Biblioteka Pascal" je četvrti prikazani film ovogodišnjeg Natjecateljskog programa SFF-a za igrani film.

"Jasmina" je drugi igrani film bosanskohercegovačkog redatelja Nedžada Begovića. Radnja filma smještena je u malo primorsko mjesto s početka devedesetih godina prošlog stoljeća i prati priču o nevoljama dvoje neobičnih izbjeglica. U filmu glume Zijah Sokolović, Nada Đurevska, Amila Đikoli, Mediha Musliović, Mirvad Kurić, Aleksandar Seksan, Zlatan Zuhrić i Ilija Zovko.

Pročitajte više