Severina i Lidija Bačić išle su u istu osnovnu školu: "Nisam imala vremena za zbor"

Foto: Instagram

OSNOVNA škola Dobri u Splitu, koja se prije devedesetih zvala Nenad Ravlić, slavi 90. rođendan, a tim povodom neki bivši učenici te najstarije splitske škole, koju zovu i rasadnikom talenata, prisjetili su se učeničkih dana.

Tu školu pohađala su brojna poznata estradna imena, poput Doris Dragović, Jasmina Stavrosa, Harija Rončevića, Gorana Karana, Lidije Bačić, Severine... 

Severina: Pamtim sve iz razreda

Severina se prisjetila školovanja i kolega iz razreda.

"Išla sam i u školu Đordano Borovčić - Kurir, a razrednica je bila prekrasna učiteljica, Ksenija Vidošević. Ona je prepoznala moju muzikalnost od prvog razreda te sam morala uvijek izlaziti na ploču i otpjevati pred razredom neku pjesmicu ili svirati ksilofon ili melodiku. Ali je hvalila moju gibljivost, jer sam bila dobra na gredi i kozliću. Naime, tada sam htjela biti Nadia Comăneci. Također smo svi od prvog do četvrtog razreda išli na folklor koji je ona vodila. Otpjevala sam solo sve bitke za Kozaru, Zelengoru, Kadinjaču, sve s pionirskom kapom", ispričala je Severina za Slobodnu Dalmaciju.

"Ali i plesali smo na folkloru i splitsko i vrličko i druga kola. Tako smo slavili u školi sve praznike… 1. maj, 29. novembar, Dan zasjedanja ZAVNOH-a, AVNOJ-a… Bitku na Neretvi i u njoj Borisa Dvornika, sve smo bitke slavili (pogotovo kad je Boris glumio, jer je, naravno, iz Splita). Od petog razreda učiteljica glazbenog i voditeljica zbora (od 5. do 8. osnovne) bila mi je gospođa Katalinić. Jako se ljutila na mene jer nisam imala vremena za zbor. Već sam s 10 godina otišla u KUD Mozaik i u muzičku školu pa bi mi oprostila, al s obrvom prema gore i prstom ko laserom uperenim u mene i riječima: 'Imaš vrimena za ladit zube (pričat), a nemaš za zbor, aaa?'" prisjetila se pjevačica.

"Najdraži predmet mi je bio hrvatski jezik i bilo mi je drago domaćinstvo. Šteta da tog predmeta više nema u školama. Učitelj iz tjelesnog me slao na takmičenja iz trčanja za školu. Moja razrednica Ksenija me došla posjetiti u rodilištu... Pamtim sve iz razreda… Ivana Krolo, Sergej Ban, Silvanu Srdoč, Anitu Delić, Anu Donđivić, Ani Eterović, Peru Bilića, Mili Brakus, moj Bubaja (najpametniji, svu matematiku bi mi riješio), Romano Vukelić, Mate Bašić, Drita Haliti, Eleonora Teskera, Ilijana Ojdanić (sestra mlađe Ecije)…", nabrojala je.

Lidija Bačić: Bila sam malo na svoju stranu

O bivšoj školi oglasila se i Lidija Bačić.

"Najbolja škola u Splitu, sritno djetinjstvo, to je prvo što mi pada na pamet. Najteža mi je bila matematika, najlakši engleski jezik. Imala sam super prijatelje, neke još i danas srećem. U školu sam kasnila, ali i izbivala zbog glazbenih nastupa, volila sam glazbu, likovni i to vrime. Bila sam malo na svoju stranu, ali dobra kao ime moje škole..ha-ha..Pamtim da sam čekala marendu i bila prva u redu za sendviče i bublice. Pamtim i ulice i sve detalje na putu od Marmontove do škole, uvik me uhvati nostalgija kad prođem tamo", ispričala je.

Pročitajte više