Shakira se nagodila s vlastima u slučaju porezne prevare i izbjegla zatvor

Foto: Profimedia

Kolumbijska pjevačica Shakira nagodila se sa španjolskim tužiteljima u slučaju porezne prevare baš u trenutku kada je trebalo početi njezino suđenje, piše BBC.

Pjevačica se trebala suočiti s optužbama za poreznu prevaru u iznosu od 14.5 milijuna eura na sudu u Barceloni, a španjolski tužitelji željeli su je osuditi na osam godina zatvora i kazniti je s 23.8 milijuna eura ako bude proglašena krivom. Shakira, koja je u više navrata poricala bilo kakvu krivnju, nagodila se "u najboljem interesu svoje djece".

Dodala je da "ne žele gledati kako njihova majka žrtvuje svoju osobnu dobrobit u ovoj borbi". Pjevačica je prethodno odbila dogovor koji su ponudili tužitelji i umjesto toga se odlučila na suđenje.

"Tijekom karijere uvijek sam nastojala činiti ono što je ispravno i davati pozitivan primjer drugima. To često znači poduzimanje dodatnog koraka u poslovnim i osobnim financijskim odlukama kako bih dobila apsolutno najboljeg savjetnika, uključujući traženje savjeta od vodećih svjetskih poreznih savjetnika PricewaterhouseCoopers International Limited i Ernst & Young Global Limited, koji su bili moji savjetnici tijekom cijelog ovog procesa", rekla je u priopćenju.

"Nažalost, unatoč tim naporima, porezne vlasti u Španjolskoj pokrenule su postupak protiv mene, kao što su pokrenule postupak protiv mnogih profesionalnih sportaša i drugih istaknutih pojedinaca, godinama crpeći tim ljudima energiju, vrijeme i spokoj", nastavila je.

"Iako sam bila odlučna braniti svoju nevinost na suđenju za koje su moji odvjetnici bili uvjereni da bi završilo u moju korist, donijela sam odluku konačno riješiti ovu stvar u najboljem interesu moje djece, koja ne žele gledati svoju mamu kako žrtvuje svoju osobnu dobrobit u ovoj borbi", dodala je.

Tvrdila je da nije živjela u Španjolskoj između 2012. i 2014.

Podsjetimo, pjevačica je ranije najavila kako će se boriti protiv, kako je rekla, lažnih optužbi. Shakira je tvrdila da je platila ono što je porezna uprava rekla da duguje prije nego što je podnijela tužbu i inzistirala je na tome da nije živjela u Španjolskoj između 2012. i 2014. jer ju je, kako navodi, njezin posao doveo do "nomadskog života".

U optužnici se navodilo kako je Shakira boravila u Španjolskoj više od šest mjeseci svake godine u inkriminiranom razdoblju, te da joj je nekretnina u Barceloni, koju je kupila u svibnju 2012., služila kao obiteljska kuća. 

Shakira (46) je živjela s bivšom nogometnom zvijezdom Barcelone i Španjolske Gerardom Piqueom 11 godina i par ima dvoje djece. Pjevačica, čije je puno ime Shakira Isabel Mebarak Ripoll, preselila se u Miami nakon razvoda.

Pročitajte više