Šibenski srednjoškolci napravili kvizni spektakl. U Arsenu se okrunio prvak Hrvatske

Foto: Valerio Baranović/Šibenik.in

ONO što se prije pola godine činilo kao pomalo lud i preambiciozan plan, prošle subote se pokazalo kao fantastično realiziran projekt šibenskih kvizaša. U rujnu smo predstavili zanimljivu ideju kviz Udruge Šibenik, koja je osmislila plan pokretanja nacionalne lige za srednje škole iz čitave Hrvatske.

>>> "Nekad obrtnička pobijedi gimnaziju": Šibenski srednjoškolci poludjeli za kvizovima

U subotu navečer je u Šibeniku, odakle je sve i počelo, u Kući umjetnosti Arsen, mjestu iz kojeg je cijelu sezonu lige išlo direktno emitiranje kvizova u 26 ostalih gradova sudionika, održana završna borba 20 ekipa koje su se pokazale najboljima u ligaškom dijelu natjecanja.

Nadmašena sva očekivanja organizatora

Pilot sezona Nacionalne kvizne lige, dvije godine odgađana zbog pandemije, nadmašila je sva očekivanja organizatora, a u natjecanju je sudjelovalo više od 900 učenika iz 45 škola. Regularni dio lige (osam kola plus jedno probno nulto kolo) prošao je bez većih problema iako se istovremeno igrao diljem zemlje na više od 30 lokacija.

Za glatku organizaciju su, uz volontere iz Kviz udruge Šibenik, zaslužni i profesori koji su na tim lokacijama bili proktori, zaduženi da se natjecanje održi regularno i po planu. Učenici su pokazali veliki entuzijazam, a sljedeću sezonu već se najavljuje dosta više škola i sudionika. 

Članovi kviz Udruge Šibenik

Prekrasno je bilo vidjeti budućnost Hrvatske kako se međusobno druži i nadmeće znanjem

Pobjednika kviza nećemo imenovati, oni ionako znaju tko su, jer za ovu priču pitanje tko je najbolji od najboljih potpuno je nevažno. Jedino važno i ključno je to da je jedna od najljepših ideja ove godine u Hrvatskoj završila na najbolji mogući način jer zaista je prekrasno bilo vidjeti budućnost ove zemlje kako se međusobno druži i nadmeće znanjem. Nakon finalne večeri razgovarali smo s Krešimirom Škugorom, jednim od ključnih ljudi čitave ''operacije'', koja je okončana na senzacionalan način.

''Opći dojam je da je sve završilo uspješno, debelo iznad svih očekivanja. Organizacija je bila savršena. Premda sam bio upoznat sa svim detaljima organizacije, moram priznati da sam ugodno šokiran vidjevši kako je ova priča na kraju završila u subotu navečer. Pazili smo na sve detalje, u posljednja dva mjeseca bilo je jako puno posla oko organizacije čitavog događaja. Sve je prošlo bez ikakvih problema, a najvažnije je da su sva djeca bila iznimno zadovoljna. Oni su očekivali puno manje, tako da ih je ugodno iznenadio čitav taj spektakl, prijenos uživo i naša pažnja na svaki detalj, koji na prvi pogled možda nije vidljiv, ali je itekako važan. Zaista smo se potrudili da ništa ne prepustimo slučaju. Imali smo čak i sreće s vremenom, tako da su klinci čitav vikend baš uživali u Šibeniku'', rekao nam je Škugor pa nastavio:

U Arsenovoj kući dogodio se pravi mali spektakl

''Učenicima i gostima smo pokazali grad, obišli smo sve tvrđave, staru jezgru, a u petak smo u Azimutu imali generalnu probu finala, revijalni kviz, na način da smo sve učenike međusobno izmiješali, tako da se mogu međusobno upoznati, pa na koncu potencijalno i družiti kasnije u budućnosti. U subotu od 19 sati je u Arsenovoj kući uslijedio pravi mali spektakl.''

Učenici i gosti kviz udruge u Šibeniku su bili primljeni fantastično. U petak u Azimutu, baš kao i dan kasnije u Arsenu. S obzirom na to da svi jako dobro znamo kako se živi u Hrvatskoj, zanimalo nas je tko je i na koji način pokrio nemale troškove čitavog eventa.

''Trošak smo pokrili sredstvima koje je čitavo ovo vrijeme prikupljala naša Udruga. Svi naši gosti sebi su platili put i smještaj. Što će biti dalje, kako će to izgledati u budućnosti, ne znam, teško je pričati o financijama.''

Šibenski kvizaši spremni su i za puno veći zalogaj

Čitav događaj je bio medijski jako dobro popraćen, a finalnu večer je u udarnom terminu svog Dnevnika prilogom najavio i HRT. Škugora smo pitali je li Udruga spremna na vjerojatno puno veći broj ekipa koje će igrati drugu sezonu.

''Odmah krećemo s organizacijom za novu sezonu, točno znamo što trebamo raditi. Za ovu prvu godinu smo imali kratak rok, šest mjeseci je relativno malo vremena za realizaciju čitavog ovakvog projekta. Srećom, uspjeli smo. Sad ćemo krenuti odmah, da ne bi bilo nikakvih iznenađenja, ni po nas, ni po natjecatelje. Stvari uvelike ovise i o broju budućih prijava. Čitav organizacijski plan morat ćemo završiti do rujna, tako da kad tada krenu prijave za sudjelovanje u drugoj sezoni nacionalne lige sve bude baš onako kako treba biti. Sad smo u prednosti jer znamo da sve što smo do sada probali funkcionira savršeno, sve je posloženo da možemo primiti i puno veći broj ekipa nego što je igralo ove godine'', priča nam šibenski kvizaš i dodaje:

''Ove sezone je sudjelovalo preko 30 gradova, ali puno je važniji broj škola. Sudjelovalo je 49 srednjih škola s više timova. Neke škole su sudjelovale i s 15 timova. Jasno nam je da je velika vjerojatnost da će nakon uspjeha ove prve sezone broj prijavljenih škola sad biti puno veći. No, spremni smo na to. Koncept koji smo razradili može podnijeti puno veći broj ekipa od broja koji je bio ove sezone. Na početku nas je ugodno šokirala činjenica da se čak 205 ekipa prijavilo, dvadesetak je u međuvremenu otpalo, tako da su ligu igrale 184 ekipe, dvije iz BiH. Ovaj koncept može funkcionirati i s puno većim brojem natjecatelja. Upravo to i je najljepši dio ove priče je da se ne bojimo brojki te da se veselimo svakoj novoj ekipi koja se želi prijaviti.''

Jednu od najljepših priča ispričanih posljednjih godina u Hrvatskoj Ministarstvo jednostavno mora prepoznati i pomoći

Za kraj nam je Škugor rekao kako Udruga sad zna kakav projekt ima, koliko je vrijedan te da će se obratiti državi, odnosno, Ministarstvu znanosti i obrazovanja, za financijsku pomoć. Posebice jer radi se o projektu koji se u potpunosti uklapa u sve ono što Ministarstvo radi po pitanju reforme školstva. Šibenčani nude krasan proizvod koji se apsolutno može uklopiti u hrvatski obrazovni sustav. 

''Da, planiramo se obratiti Državi. Sad za razliku od lani imamo nešto konkretno, imamo uzorak koji se pokazao kao fantastičan i održiv, imamo uzorak koji smo proveli i koji je jasan. Naravno da ćemo se obratiti Ministarstvu i tražit ćemo pomoć i financijsku podršku'', zaključio je Škugor. 

Popis ekipa u finalu:

Barbarin excalibur (Gimnazija Antuna Vrančića, Šibenik)
Bura (Srednja škola Bartula Kašića, Pag)

Cincilator (Srednja škola Vladimir Nazor, Čabar)
FOR (Srednja škola Hvar)
G-klasa (X gimnazija Ivan Supek, Zagreb)
Grobni natpis (Srednja talijanska škola, Rijeka)
H5 (Gimnazija Pula)
IN4 (Gimnazija Matija Mesić, Slavonski Brod)
Inat slavonski (Gimnazija Antuna Gustava Matoša, Đakovo)
Jedan komad (Gimnazija Antuna Vrančića, Šibenik)
Kaskoderi (Ekonomska škola Braća Radić, Đakovo)
Kvizanteme (Gimnazija Antuna Vrančića, Šibenik)
Legija (Gimnazija Pula)
Malo je reći opasni! (Gimnazija fra Dominika Mandića, Široki Brijeg)
Mamine maze (Gimnazija Frane Petrića, Zadar)
Nabukodonosori (Gimnazija Matija Mesić, Slavonski Brod)
Nismo najbolji (Gimnazija Antuna Gustava Matoša, Đakovo)
Opat Držiha (X gimnazija Ivan Supek, Zagreb)
Talesova unučad (Gimnazija fra Grge Martića, Posušje)
Tićulica Džouns (Gimnazija Karlovac)

Pročitajte više