Hrvatski film natječe se za nagradu najboljeg na ovogodišnjem SFF-u

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

HRVATSKI film Sigurno mjesto u režiji Jurja Lerotića natjecat će se za najbolje ostvarenje ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala (SFF) u kategoriji igranog filma, a još tri hrvatska ostvarenja u utrci su za najbolji dokumentarac, objavili su danas organizatori.

U utrci za najbolji igrani film 28. izdanja SFF-a je deset ostvarenja iz šire regije, a Sigurno mjesto kao Lerotićev debitantski film u Sarajevu će u kolovozu imati regionalnu premijeru, nakon što je svjetsku imao na festivalu u Locarnu.

O čemu govori film?

Sigurno mjesto govori o traumatičnom događaju, iznenadnom pokušaju suicida, koji otvara procijep u svakodnevnom životu tročlane obitelji. Njihov se život mijenja iz temelja, kao da su uvučeni u rat nevidljiv svima ostalima. Radnja je reducirana na ono najakutnije, kratak vremenski period i situaciju koja se svodi na najvažnije – spasiti bližnjega.

Lerotić ujedno u filmu igra i glavnu ulogu, a uz njega glavne uloge u filmu nose Snježana Sinovčić Šiškov i Goran Marković.

Konkurencija u Sarajevu će mu biti bosanskohercegovački film Balada u režiji Aide Begić, rumunjski Čovjek od odijela u režiji Paula Negoescua te slovenski Jahači Dominika Menceja.

Za Srce Sarajeva natjecat će se i Šest tjedana mađarske redateljice Noémi Veronika Szakonyi, ukrajinsko-turski Klondike čiju režiju potpisuje Maryna Er Gorbach, te austrijski Korzet redateljice Marie Kreutzer kao i Serviam - služit ću u režiji Ruth Mader.

Još hrvatskih filmova na festivalu

U natjecateljski program u kategoriji dokumentarnog filma uvrštena su hrvatska ostvarenja Tvornica filmova Silvestara Kobasa, Babajanja čiju režiju potpisuje Ante Zlatko Stolica te Veće od traume Vedrane Pribačić. Uz njih za najbolji dokumentarac natjecat će se još 19 filmova.

Hrvatska će na ovogodišnjem SFF-u imati predstavnika i u natjecanju za najbolji kratki film s Banijom Nebojše Slijepčevića te u kategoriji za najbolji studentski film u kojoj će biti prikazan Moj Nikola Martine Marasović i Nije zima za komarce Josipa Lukića i Klare Šovagović. Ovogodišnji SFF počinje 12. kolovoza i traje do 19. kolovoza. 

Pročitajte više