Silovanja, prijetnje i tužbe: Veliki skandal slavnog holivudskog redatelja

Foto: Guliver Image/Getty Images

POZNATI holivudski redatelj Bryan Singer iza sebe ima gomilu vrhunskih filmova kao što su "The Usual Suspects", "Apt Pupil", "Valkyre" i serijal X-Men, a biografija o grupi Queen "Bohemian Rhapsody" ove je godine postigla velik uspjeh na kino blagajnama i na kraju čak završila s nominacijom za Oscar. 

No Singera već dugi niz godina prate i priče nevezane za uspješnu holivudsku karijeru. Štoviše, glasine o seksualnom zlostavljanju, a i silovanju, bile su toliko učestale da su mnogi vjerovali kako će upravo Singer biti sljedeća meta nakon razotkrivanja Harveyja Weinsteina. 

Svi su znali da nešto nije u redu

Mnogi su vjerovali da se nešto sprema istog trena kada ga je 20th Century Fox otpustio s mjesta redatelja filma "Bohemian Rhapsody", samo tri tjedna prije završetka snimanja. No mediji su pisali da su razlog za to bile neprestane svađe s glumcima i nedolasci na snimanja. 

Nedugo nakon toga, Cesar Sanchez-Guzman iz Seattlea podigao je tužbu protiv redatelja tvrdeći da ga je Singer silovao 2003., kada je Guzman imao samo 17 godina. Iako u Foxu tvrde da nisu znali za tužbu, nitko tko poznaje Singera nije bio iznenađen činjenicom da je protiv njega podignuta takva tužba. 

Singera su od samog početka karijere pratile priče o seksualnom zlostavljanju, a bile su toliko učestale da su studenti na Sveučilištu Južna Kalifornija potpisali peticiju da se njegovo ime makne s jednog programa (Bryan Singer Division of Cinema and Media Studies) koji se vodio na tom fakultetu. 

Istraga koja je trajala godinu dana

Novinari magazina The Atlantic 12 su mjeseci vodili istragu o Singeru i u tom periodu razgovarali s 50 izvora, a njegove žrtve uglavnom su bili mladići i dječaci, od kojih je najmlađi imao samo 13 godina. Neke od njih samo je zaveo kada su bili maloljetni, a drugi ga optužuju za silovanje. 

Mnogi tvrde da Singer nije djelovao sam, već da su mu pomagali njegovi suradnici i asistenti koji su mu dovodili mladiće. Podršku mu je na indirektan način dala i industrija oglušivši se na optužbe koje su stizale na račun njihovog talentiranog i komercijalno uspješnog štićenika. Upravo zato, zbog straha da im to ne uništi karijeru, mnogi su se sugovornici odbili predstaviti. 

Redatelj i njegovi odvjetnici poriču optužbe i dodaju da Singer nikada nije bio uhićen ni optužen za neki zločin, a sam Singer osvrnuo se na optužbe u objavi na Instagramu krajem prošle godine. 

"Već sam neko vrijeme svjestan da se o meni piše negativan članak. Kontaktirali su moje prijatelje, kolege i ljude koje ni ne poznajem. U današnjoj klimi u kojoj ljudima uništavaju karijere čak i samim optužbama, ono što ovi reporteri čine je bezobzirno izvrtanje istine, a njihove pretpostavke su neodgovorna fikcija", napisao je Singer. 

Nitko od šefova nije imao razloga za brigu, a Singer je ove jeseni trebao početi snimanje remakea "Crvene Sonje" za Millenium Films. 

Victor Valdovinos

U proljeće 1997. Victor Valdovinos imao je samo 13 godina i pohađao je školu Eliot u Altadeni, nedaleko od Los Angelesa, gdje je Singer snimao svoj prvi igrani film - adaptaciju romana Stephena Kinga "Apt Pupil". 

Valdovinos je bio samo jedan od učenika koji su korišteni kao statisti u nekim scenama, a tvrdi da ga je Singer seksualno zlostavljao u pauzama. Prilazio mu je u WC-u i u jednom ga trenutku zgrabio za spolovilo i počeo masturbirati. 

Iako su nakon snimanja mnogi tužili Singera i produkciju tvrdeći da su redatelj i snimatelji natjerali skupinu dječaka od 14 do 17 godina da se za potrebe snimanja scene tuširanja skinu do gola, Valdovinos nije bio jedan od tužitelja i njegova, daleko strašnija priča, sve donedavno bila je potpuno nepoznata javnosti. Nakon što je odlučio podići tužbu, mnogo je toga krenulo po krivu i na kraju je sve propalo. 

Singer je poricao da ga je ikada upoznao, Valdovinos nije imao jedan jedini dokaz da se pojavio na snimanju, a u konačnoj verziji filma nema ni scena u kojima se pojavljuje. I dok on tvrdi da mu je taj događaj zauvijek promijenio život, pravno gledajući, kao da se ništa nije dogodilo. Dokaza nema, želio se nagoditi, ali tužba je nemoguća, Singerov odvjetnički tim ga ignorira, a jedino što mu je preostalo je ispričati svoju priču novinarima Atlantica. Želi samo da mu se Singer ispriča zbog toga što je učinio. 

Tulumi prepuni klinaca

Do kraja devedesetih, Singer je bio velika njuška u Hollywoodu jer je iza sebe imao "Privedite osumnjičene", film koji je osvojio dva Oscara, a "Apt Pupil" je prošao daleko slabije iako se radi o kvalitetnom filmu.

No posebnu je pažnju privlačio tulumima koje je održavao u svojoj kući. Naime, na tulumima je uvijek bilo premlade ekipe i to nije prošlo nezamijećeno. 

Ben, koji nije želio otkriti svoje pravo ime, bio je na jednom od tih tuluma kada je imao samo 17 godina, a Singera je upoznao preko zajedničkog prijatelja. 

Ben Singera opisuje kao čovjeka koji voli prelaziti granice: "Znao je gurnuti ruku u hlače bez dopuštenja. Ponašao se kao grabežljivac i često je opijao ljude i davao im droge da bi se nakon toga s njima seksao. No prema mom iskustvu, nikada to nije bilo silovanje."

Digital Entertainment Network

Krajem devedesetih Singer je ušao u novu poslovnu investiciju. Radilo se o novoj kompaniji Digital Entertainment Network čiji je osnivač bio Marc Collins-Rector. 

Cilj DEN-a bio je snimanje TV serije za tinejdžere s naglaskom na gay tematici, ali priča vezana uz izvršnog direktora daleko je zanimljivija. 

Collins-Rector već je tada bio poznat kao čovjek koji je uokolo uvijek hodao u društvu tinejdžera koji su bili njegovi ljubavnici. Jedan od njih bio je i Chad Shackley koji je imao samo 16 godina kada je ušao u vezu s Collins-Rectorom. 

Unajmili su vilu u Encinu, koju su nazvali "M & C Estate" (Marc & Chad), odakle su vodili biznis, a uskoro su dobili i novog poslovnog partnera, 17-godišnjeg Brocka Piercea. 

U toj vili su, osim poslova, održavali i tulume na kojima su tinejdžeri konzumirali alkohol i droge i seksali se sa starijim muškarcima. Federalna istraga kasnije je pokazala da je bilo i slučajeva silovanja.  

Singer i Collins-Rector bili su bliski prijatelji, a redatelj je često dolazio na tulume. Na jednom od njih upoznao je i 14-godišnjeg Andyja koji je bio jedan od mladih ljubavnika Collins-Rectora. Sa Singerom se spetljao kada je imao samo 15 godina. 

Jednom prilikom u sobu je pozvao i zvijezdu svog filma "Apt Pupil", 15-godišnjeg Breda Renfroa. 

"Sjećam se da sam želio da se Brad uključi. Nisam siguran je li Brad bio gay ili čak biseksualan. Mislim da je samo bio tamo. Razgovarali smo i rekao mi je da je tamo samo zato što vjeruje da će svi ti bogataši pomoći njegovoj karijeri", govori Andy o susretu s mladim glumcem koji je 2008. umro od posljedice predoziranja. 

Andy i Singer ostali su u kontaktu i još su nekoliko puta imali seksualne odnose, a prekinuli su komunicirati nakon što je Andy postao ovisan o drogama. 

Singer je, prema pričama mladića koji su bili na tim tulumima, imao odnose s velikim brojem tinejdžera, a tulumi su prestali nakon što je Collins-Rector uhićen u Španjolskoj, gdje su u vili pronašli oružje i 8000 fotografija dječje pornografije. Singer se nije pojavio ni u jednoj od optužnica, a njegova uključenost u rad kompanije prošla je nezapaženo. 

Michael Egan

Singerov privatni život nije se našao pod povećalom sve do 2014., kada je Michael Egan podigao tužbu protiv redatelja i još trojice muškaraca i optužio ih da su ga više puta silovali kada je imao samo 15 godina. Trojica muškaraca također su bila povezana s kompanijom DEN. 

Posebnu pažnju privukli su izleti na Havaje 1999. kada je Egan silovan: "Dao mi je piće koje mi je utjecalo na motoričke sposobnosti, a nakon toga mi je pljunuo na guzove, pljesnuo me i natrljao mi lice kokainom. Nakon toga me analno silovao." 

Egan tvrdi da su mu nešto slično napravili i Gary Goddard (dizajner zabavnih parkova i jedan od investitora DEN-a), David Neuman (bivši predsjednik Walt Disney Televisiona) i Garth Ancier (TV producent). 

Svi optuženi demantirali su Eganove tvrdnje, a vijesti o slučaju vrlo su brzo preplavile medije. Ipak, nedugo nakon podizanja optužnice, počele su se javljati i prve sumnje da Egan ne govori istinu. Često je mijenjao iskaze, a 2003. je potpisao i izjavu da ga Neuman nije seksualno zlostavljao, što je cijelu njegovu priču stavilo pod upitnik. 

Uz sve to, vukao je i optužnicu za Ponzi shemu, za što je i priznao krivnju. U medijima je prikazan kao varalica i lažljivac koji je želio iznuditi novac od optuženika. 

Ipak, postoje neke okolnosti zbog kojih cijela njegova priča ne djeluje kao muljaža. Barem ne u potpunosti. Egan je često bio na DEN-ovim tulumima, a pojavio se i u njihovoj seriji "Royal Standard". Prije nego što je povukao tužbu, prošao je poligrafski test, a s njim je sedam sati razgovarao psihijatar koji je zaključio da je ono što govori istina. U jednom trenutku, Singer je pristao Eganu isplatiti 100 tisuća dolara, ali Egan je to odbio i pritom je odbio potpisati klauzulu o tajnosti.

Isto tako, jedan od suoptuženika, Gary Goddard našao se usred sličnog skandala zbog seksualnog iskorištavanja 14-godišnjaka, a 2017. stigla je i nova serija optužbi od kojih je najpoznatija ona zvijezde "Hitne službe" Anthonyja Edwardsa koji je Goddarda optužio za seksualno zlostavljanje. 

Bret Tyler Skopek

Ipak, Singerov partner Bret Tyler Skopek nakon prekida s redateljem novinarima je rekao da mu je Singer kroz suze priznao da zna za Egana, ali da ga nikada nije ni taknuo. 

Skopek je upoznao Singera kada je imao 18 godina i s njim je dugo bio u seksualnoj vezi. Zajedno su pohodili mnoge orgije, a Singer ga je često dijelio sa svojim prijateljima. 

U vrijeme Eganovih tužbi, Singerov mu je asistent dao 10 tisuća dolara u gotovini, a Skopek smatra da je to učinio kako bi se zaštitio u slučaju da Skopek odluči pričati s novinarima. 

No to očito nije ušutkalo Skopeka koji je prošle godine objavio knjigu "The Prince of Darkness" u kojoj piše o svojim iskustvima. 

Cesar Sanchez-Guzman

Teško je procijeniti što je bio pravi razlog otpuštanja, ali činjenica je da je Singerovo ponašanje na setu filma "Bohemian Rhapsody" bilo problematično. Mnogi su glumci prijetili da će otići ako se situacija ne promijeni, a i glavešine su se zasitile redateljevih čestih ispada i izbivanja. 

Novinar Atlantica nagađa da je povod njegovom problematičnom ponašanju bila upravo tužba Cesara Sancheza-Guzmana. Iako njegovi odvjetnici tvrde da će cijeli slučaj završiti kao i onaj s Eganom, #MeToo pokret drastično je promijenio društveno ozračje. 

Guzman, pak, tvrdi da su se istog trena kada je podigao tužbu, oko butika u kojem radi počeli okupljati muškarci u balonerima. Guzman je pozvao policiju, a jedan muškarac rekao je da je privatni istražitelj. Novinaru je pokazao i prijeteće poruke koje je počeo dobivati, a Singerovi odvjetnici tvrde da njihov štićenik s tim nema veze. 

U tužbi stoji da je Singer Guzmana silovao na jahti milijunaša Lestera Watersa. Singer je isprva bio prijateljski nastrojen, ali jednom kada su se povukli u sobicu, postao je agresivan. 

"Singer je došao do Cesara i pritisnuo ga tijelom. Nakon toga ga je bacio na pod, pritisnuo Cesarovo lice uz svoje prepune i zatražio oralni seks. Singer je izvukao svoj penis, udario njime Cesara po licu i ugurao mu ga u usta", stoji u tužbi, a kasnije se navodi i da je na silu penetrirao u Cesara iako ga je on zamolio da stane. 

Drugog jutra Guzman je Watersu rekao što se dogodilo, nakon čega mu je Waters odgovorio da bi trebao biti sretan. Prišao im je i Singer s osmijehom na licu i upozorio ga da o ovome nikome ne priča. Na kraju mu je rekao da mu, u slučaju da o tome odluči pričati, nitko ionako neće vjerovati.

Budući da je odrastao u strogoj katoličkoj obitelji, Guzman nije slučaj prijavio policiji jer je strahovao od reakcije roditelja. Traumu je pokušao ostaviti iza sebe, a 2005. se i oženio za djevojku koju je znao od djetinjstva. Ipak, sreću u braku narušili su depresija, anksioznost, ali i financijski problemi u koje je upao i zbog kojih je naposljetku proglasio bankrot.

Guzman je trenutno usred kafkijanske pravne zavrzlame jer su ga Singerovi odvjetnici natjerali da ponovno otvori svoj slučaj bankrota zato što nije prijavio moguću nagodbu sa Singerom kao imovinu, a sve dok se ne riješi tužba sa Singerom, ne može riješiti bankrot. 

Tužba koja mu je trebala donijeti mir, donijela je sve osim toga. Nije ga iznenadilo kad je "Bohemian Rhapsody" osvojio Zlatni globus jer, kao što tvrdi: "Industrija sve nagura pod tepih i pretvara se kao da se ništa nije dogodilo. Većina ljudi ne vidi istinu."

Singerov odgovor

A istina je, ako je vjerovati Singeru, to da je on nevin za sve za što ga optužuju. Na svom se profilu osvrnuo i na tužbe.

"Posljednji put kada sam pisao o ovoj temi, Esquire se pripremao objaviti članak koji je napisao homofobni novinar čija bizarna opsesija mojim životom seže do 1997. Nakon što su pažljivo proučili činjenice i u obzir uzeli sumnjive izvore, Esquire je odlučio ne objaviti ovaj komad osvetničkog novinarstva. To nije zaustavilo autore da tekst prodaju Atlanticu. Žalosno je što je Atlantic toliko srozao standarde novinarskog integriteta. Ponovno sam prisiljen naglašavati da je ova priča gomila tvrdnji izvučenih iz lažnih tužbi skupine sumnjivih individualaca koji su spremni lagati kako bi dobili novac i pažnju. Nije iznenađenje da je s uspjehom filma Bohemian Rhapsody ovo homofobno blaćenje prikladno plasirano kako bi se okoristilo uspjehom filma", stoji u objavi. 

Pročitajte više