Siniša Mareković: Naša politička i zabavna scena nudi mi pregršt materijala za ismijavanje

SINIŠA MAREKOVIĆ, koji od jučer svoje fotomontaže ekskluzivno objavljuje na Indexu u novoj rubrici "Montirano", fotomontažama želi upozoriti ljude na stvarnost koja ih okružuje. Grafički dizajner koji je prošle godine tijekom predsjedničke kampanje počeo slagati zabavne fotomontaže, kaže kako mu svaki novi dan hrvatska politička i zabavna scena nude pregršt materijala za ismijavanje. "Zahvalna smo država koja uvijek daje dosta materijala. S obzirom na to kakve `glumce` imamo na političkoj sceni, a i na estradi, uvijek se nađe inspiracije", kaže Siniša za Index. "Želim kroz slike prikazati ljudima ono što ih okružuje. Neki to rade u kolumnama, a ja u slici. Ljudima je jednostavnije pogledati sliku i shvatiti poruku, to je direktan način", dodaje.

Na pravljenje fotomontaža potaknuli ga dosadna predsjednička kampanja i bizarni kandidati 

Poticaj za komentiranje i upozoravanje na dnevne aktualnosti u zemlji i sve njihove nelogičnosti dala mu je prošlogodišnja predsjednička kampanja. "Počeo sam objavljivati te radove u 10. mjesecu prošle godine kao odgovor na predsjedničku kampanju koja je bila užasno dosadna, a kandidati su bili potpuno bizarni", kaže. Prva fotomontaža bila je parodija na promidžbeni plakat Ive Josipovića gdje je slogan bio Pravda. "Prepravio sam ga u dosada. Onda su se zaredali ostali kandidati, Bandić, naravno". Radove je objavljivao na svojoj stranici na Facebooku, a popularnost mu je narasla kada su se njegove montirane satire počele pojavljivati i na stranici www.niktitanik.com.

"Naša politička scena je veliki show s lošim glumcima u kojem prevladavaju licemjerje i ljudska glupost"

Ono što Siniši najviše smeta u društvu su licemjerje, ljudska glupost i nepravda. "Kod nas toga užasno puno ima, to svi znamo. Naša politička scena je jedan veliki show s puno loših glumaca, a sve tri stvari koje mi najviše smetaju nudi u neograničenim količinama", kaže Mareković. Iako je zbog dokumentiranja zbivanja fotomontažom doživio i neugodnosti, to ga sigurno neće natjerati da se odrekne svog hobija. "Netko mi je u ožujku probušio gume na automobilu. Nije se otkrilo tko je to bio i zašto je to učinio, ali ja sigurno neću prestati raditi to što radim zbog tog incidenta. To bi značilo da je taj netko nepoznati postigao svoj cilj. Strah me ne može zaustaviti, niti koga zbog toga štedim, kod mene su svi na tapeti", kaže Siniša.

"Niti jedna moja slika nije direktna uvreda nekome"

Naravno, postoje stvari koje nikada ne bi ismijavao. "Niti jedna moja slika koju sam napravio, doslovno niti jedna, nije bila direktna uvreda nekome. Neću nekoga ismijavati zato što je, na primjer, nizak. Više se ismijavaju situacije. Tabui su mi fizičke mane ljudi, to ne bih ismijavao ni za kakav novac. S iznimkom Jacquesa Houdeka i Ivana Šukera, ali i to je više ismijavanje njihovih karaktera", kaže Mareković. Dodaje kako je, na žalost, svjestan toga da njegove poruke s fotomontaža rijetko dopiru na pravi način do onih do kojih bi trebale. "Nisam idealist, trudim se biti realan. Želim vjerovati da su moje kritike izražene montažom shvaćene na pozitivan način, to jest da će oni sa slika, kada vide poruku, shvatiti njezin pravi smisao, možda čak i promijeniti nešto. Ali svjestan sam da bi tako bilo u nekom idealnom slučaju. Da mi netko kaže da je ijedan političar u Hrvatskoj promijenio ma i najmanju sitnicu nabolje nakon što mu je kroz neku satiru upućena poruka, teško bih to povjerovao", kaže Siniša iako bi ga to vrlo razveselilo.

> Nova rubrika na Indexu - "Montirano!": Montaže Siniše Marekovića

Pročitajte više