Skeniranjem Tutankamona oslobođena "kletva faraona"?

EGIPTOLOG Zahi Hawass koji je ovaj tjedan nadgledao prvo skeniranje mumije dječaka faraona Tutankamona, kaže da zbog toga doživljaja misli kako možda nije mudro otpisati legendarnu "faraonsku kletvu".

CT-om ili kompjutoriziranom tomografijom dobivene su trodimenzionalne rendgenske slike faraonovih ostataka.

"Ne mogu odbaciti legendu o kletvi jer se danas dogodilo mnogo toga. Gotovo smo doživjeli prometnu nesreću, vjetar je puhao u Dolini kraljeva i računalo za CT moralo je stati na dva sata", rekao je Hawass na videosnimci koju je njegov ured objavio u petak.

Egipatska ekipa radila je CT u srijedu u Dolini kraljeva kraj Luksora, sa željom da otkrije kako je Tutankamon umro što je jedna od misterija u povijesti drevnoga Egipta.

Stručnjacima će trebati otprilike tri tjedna za analizu snimaka nastalih CT-om.

Ova tomografija tek je četvrti slučaj da se Tutankamonova mumija detaljno istražuje još otkad je 1922. arheolog Howard Carter otkrio netaknutu grobnicu, što je bilo jedno od najsenzacionalnijih arheoloških otkrića svih vremena.

Arheolozi su posljednji put otvorili sarkofag 1968. i tada su rendgenom otkrili komadić kosti u njegovoj lubanji. Tako su počela nagađanja da je kralj ubijen udarcem u glavu, a kao glavni sumnjivci spominjali su se vrhovni svećenik i zapovjednik vojske.

Tutankamon je okružen tajnama od 1922. kad je Lord Carnavon koji je financirao Howarda Cartera i bio jedan od prvih koji su ušli u grobnicu, vrlo brzo umro od uboda inficiranoga komarca.

Novine su u to doba pisale da je oslobodio faraonsku kletvu koja je ubila njega i sve ostale povezane s tim događajem.

Znanstvenici su uglavnom sugerirali da možda u grobnici leži pritajena neka bolest koja je bila bogatoga britanskog aristokrata.

Hawass je diljem svijeta poznat po svojim nadahnutim televizijskim dokumentarcima o drevnome Egiptu, već je i prije spominjao svoje neobične doživljaje za iskapanja grobova i vađenja mumija iz sarkofaga.

"Mislim da i dalje moramo vjerovati u faraonsku kletvu", rekao je iz Tutankamonova groba.

Pročitajte više