Škola se ispričala jer je u mjesecu crnačke povijesti poslužila piletinu i lubenicu

Foto: YouTube/Shutterstock

AMERIČKA škola morala se javno ispričati zbog hrane koja je ponuđena učenicima prvog dana obilježavanja Black History Montha (op.a. mjesec posvećen dodatnoj edukaciji o crnačkoj povijesti i njezinu slavljenju).

Učenicima srednje škole Nyack 1. veljače, prvog dana u mjesecu u kojem se odaje počast borbama Afroamerikanaca kroz povijest SAD-a, ponuđeni su pohana piletina s vaflima i lubenica. Međutim, takav jelovnik je, pišu američki mediji, izazvao zbunjenost i ljutnju nekih učenika i njihovih roditelja koji su smatrali da ponuda jača negativne stereotipe o afroameričkoj zajednici. 

"Pitali su ljude žele li lubenicu i sjećam se da sam bila zbunjena jer nije sezona lubenica", rekla je učenica Honore Santiago za ABC7. Dodatnu zbunjenost izazvalo je i to što je na školskom jelovniku stajalo da će tog dana obrok biti steak sa sirom, brokula i svježe voće, no iz nekog razloga jelovnik je promijenjen u zadnji tren.

Santiago kaže da se nakon takvog jelovnika osjećala poniženo. "Da su poslužili samo piletinu i vafle, ne bi došlo do ovoga. Ali kad dodate lubenicu, to mijenja sve", rekao je za CBS News Wilbur Aldridge iz aktivističke udruge Nyack NAACP.

"Neoprostivo neosjetljivo"

Ravnatelj škole rekao je da je jelovnik promijenjen bez znanja škole i složio se da odabrane namirnice "jačaju negativne stereotipe o afroameričkoj zajednici".

"Ponuda piletine i vafla kao glavnog jela s lubenicom kao desertom prvog dana mjeseca crnačke povijesti bila je neoprostivo neosjetljiva i odražavala je nedostatak razumijevanja vizije našeg okruga za rješavanje rasnih predrasuda", napisala je škola u pismu poslanom kući roditeljima.

"Administratori javnih škola kontaktirali su dužnosnike kompanije zadužene za nabavu hrane da bi se pobrinuli da se takvo nešto više ne dogodi. Dobavljač je pristao planirati buduće ponude jelovnika u skladu s našim vrijednostima i našom dugogodišnjom predanošću raznolikosti i uključenosti. Iznimno smo razočarani ovom žalosnom situacijom i ispričavamo se cijeloj zajednici Nyacka zbog kulturne neosjetljivosti koju je pokazao naš dobavljač", dodali su.

Dobavljač hrane naglasio je da je riječ o pogrešci. "Ovo je bila pogreška i ne predstavlja vrijednosti naše tvrtke, a mi smo predani tome da u budućnosti budemo bolji", poručili su.

Rasistički stereotip

Rasistički stereotip o prikazivanju Afroamerikanaca kao pojedinaca koji pretjerano vole lubenicu započeo je tijekom kasnog 19. stoljeća, piše The Atlantic. Lubenica je nakon oslobođenja postala najčešći plod usjeva afroameričkih farmera. Lubenica se nakon toga polako pretvorila u simbol slobode za zajednicu. 

Južnjaci, tad suočeni s novom poljoprivrednom konkurencijom, odgovorili su tako da su lubenicu počeli uključivati u rasističke uvrede. U međuvremenu je isti kontekst dobila i pohana piletina pa su se često u rasističkim uvredama koristile upravo te dvije vrste hrane.

Pročitajte više