Skupe torbe političarki kao skupi satovi političara: Trebaju li biti na imovinskoj kartici?

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

ŠTO su izbori bliži, to se više priča o provalama političara - kao i o modnom stilu političarki. Posljednja u nizu koja se našla na meti, bivša je gradonačelnica Knina.

Josipa Rimac je na nedavnom događaju nosila skupu Celine torbu koja je već nekoliko sezona pravi predmet žudnje žena diljem svijeta. S obzirom na to da košta oko 20 tisuća kuna, ne može si baš svatko takvu torbu i priuštiti.

Pitali smo i vlasnicu trgovine za iznajmljivanje torbica u Zagrebu, Doru Fanjek, kolika je potražnja za takvim torbicama među Hrvaticama.

"Nije neobično da je Josipa Rimac izabrala ovaj popularan i prepoznatljiv model torbe koji je ušao među statusne simbole kao što su Chanel, Prada, Louis Vuitton, Fendi, itd. Hrvatice općenito izabiru prepoznatljive dizajnerske brendove, radije nego da grade drugačiji osobni stil s dizajnerima koju su u Hrvatskoj manje prepoznatljivi", kaže Fanjek koja nam je objasnila i kako je upravo ta Celine Luggage Tote torba jedna od najpoznatijih modela torbi koja je 2010. godine debitirala na svjetskoj sceni. Iako taj model na početku nije postigao neko veliko oduševljenje, nakon što su ih otkrile američke zvijezde postale su planetarni hit.

Prošlog se ljeta pričalo i o torbici koju je nosila ministrica Milanka Opačić. U pitanju je bila crna lakirana torbica koja je neodoljivo podsjećala na Diorov model vrijedan između dvije i tri tisuće dolara. Ministrica je tada tvrdila da ju je kupila u jednom zagrebačkom dućanu za nekoliko stotina kuna.

I dok se priča o tome tko si može priuštiti torbu od 20 tisuća kuna, pitali smo i domaćeg modnog stručnjaka Borisa Banovića imaju li političarke pravo nositi skupe komade.

"Da, ako je riječ o osobi koja je bogata ili ima imućnog druga te je takva ušla u politiku, onda si može priuštiti skupu odjeću. Drugačije ne znam kako bi netko s plaćom državnog službenika mogao imati skupu dizajnersku odjeću", komentira Banović koji smatra i kako bi se dizajnerski komadi trebali uvrstiti u imovinsku karticu – baš kao i skupi satovi političara. Ako je pak riječ o lažnjacima, onda su osobe u prekršaju.

Je li ženstvenost političarki prednost ili mana?

Žena u politici je sve više i mnoge od njih se nemaju namjeru odreći krpica, torbica i cipela. Ipak rade javni posao, pa se od njih i nekako očekuje da budu pristojno odjevene. No, to ne bi trebao biti njihov prioritet. "Ja mislim da je posao političara da pomaže svojoj državi i ljudima koji su mu dali tu priliku. Zato mislim da političarka prvo mora biti dobra u svom poslu i raditi za dobrobit društva, a manje je bitno kako se nosi. Ako je uz to ugodna oku, onda je to dodatni bonus", ističe modni dizajner i urednik.

"Imamo primjer Sarah Palin, njoj ženstvenost baš i nije pomogla. Ili Merkelica koja nije oličenje seks bombe, a radi za dobrobit države. Samo kod nas i Talijana mogu se birati zastupnice po tom ključu", komentira Banović.

Pročitajte više