Slavna glumica u dokumentarcu otkrila da je bila silovana: "Nisam htjela vjerovati"

Foto: EPA

AMERIČKA glumica Brooke Shields otkrila je da je bila silovana kao mlada holivudska glumica u novome dokumentarcu pod nazivom Pretty Baby: Brooke Shields, koji je premijerno prikazan u petak, drugoga dana filmskog festivala Sundance.

Glumica nije otkrila identitet svog napadača, ali je ispripovijedala da se s tim muškarcem, osobom koju je otprije poznavala, sastala nedugo nakon što je diplomirala. Tada je mislila da je riječ o radnome sastanku na kojemu će razgovarati o njezinoj ulozi u novome filmu. Muškarac ju je poveo u svoj hotel, pod izlikom da će joj iz svoje sobe pozvati taksi, no umjesto toga je nestao u kupaonici, vratio se potpuno gol i napao je, rekla je glumica.

"Mislila sam da je jedno moje 'ne' dovoljno"

"Nisam se toliko borila ni odupirala... Samo se sjećam da sam se skamenila", prisjetila se Shields. "Mislila sam da je jedno moje 'ne' dovoljno. I pritom sam cijelo vrijeme samoj sebi govorila - ostani živa i izađi van."

Glumica se prisjetila da je nakon incidenta telefonirala svome prijatelju i šefu osiguranja Gavinu de Beckeru, koji joj je rekao: "To je silovanje." No ona mu je odgovorila kako u to ne želi vjerovati te dosad nije javno progovorila o incidentu.

Priča koju se glumica odvažila objaviti nakon brojnih sličnih priznanja poznatih holivudskih glumica potaknutih pokretom #MeToo jedan je od nekoliko šokantnih trenutaka u dokumentarcu koji će se emitirati na streaming platformi Hulu u dva dijela.

Prvi dio posvećen je pretjeranoj seksualizaciji koju je Shields doživjela kao djevojčica nakon objave njezine provokativne golišave fotografije u dobi kad je imala samo 10 godina te nakon uloge dječje prostitutke u filmu Pretty Baby u dobi od 11 godina.

U dokumentarcu je prikazana mlada Shields kojoj puno stariji muški voditelji u raznim emisijama postavljaju vrlo lascivna pitanja o njezinim ulogama u filmovima Plava laguna i Beskrajna ljubav, kao i niz kontroverznih reklama za traperice Calvina Kleina u kojima se pojavila.

"Nemojte postati žrtve društva ili filmske industrije"

Nakon što je kao tinejdžerica doživjela svjetsku slavu, Shields je pohađala sveučilište Princeton te se nakon što je diplomirala isprva mučila s ponovnim pronalaženjem glumačkih uloga. To je dovelo do susreta s njezinim silovateljem.

"Moja je poruka svima da budu ustrajni i da ne dopuste da postanu žrtve društva ili filmske industrije", rekla je AFP-u uoči premijere filma na festivalu u Uti. "Ponosna sam na to što sam, unatoč svemu, nastavila učiti, razvijati se, truditi se i voljeti ono što radim", rekao je Shields.

U filmu se opisuje i kasnija opsjednutost medija njezinim djevičanstvom, majčinim alkoholizmom i njezinim prvim brakom s teniskom zvijezdom Andreom Agassijem.

Filmski festival Sundance, čiji je suosnivač glumac i redatelj Robert Redford, ključna je lansirna rampa za nezavisne filmove i dokumentarce. Sundance 2023. održava se nakon trogodišnje pauze, koja je uslijedila zbog pandemije koronavirusa. Traje do 29. siječnja.

Pročitajte više