Slavni Britanac režirao filmsku priču o jednom od najvećih baletana svih vremena

Screenshot: YouTube

FILM "Bijela vrana", priča o 'najvećem od najvećih' svjetskih baletana Rudolfu Nurejevu, u režiji proslavljenog glumca Ralpha Fiennesa, od četvrtka 10. listopada počinje igrati u hrvatskim kinima.

Dva puta za Oscara nominirani britanski glumac Ralph Fiennes ("Schindlerova lista“, "Engleski pacijent“) za svoj treći redateljski posao u karijeri odlučio je na velika platna prenijeti priču o Rudolfu Nurejevu, slavnom ruskom baletanu kojeg se danas smatra jednim od najvećih i najboljih baletnih plesača svih vremena.

"Priča o Nurejevu uistinu je nevjerojatna, posebno ako se uzme u obzir činjenica da je on bio jedan od prvih prebjega iz tadašnjeg Sovjetskog Saveza u zapadni svijet", napominje se u najavi hrvatskog distributera, Discoveryja.

Drama prati mladića koji u dobi od 22 godine, odjeven u fino tamno odijelo, leti iz St. Petersburga do Pariza na svom prvom putovanju u inozemstvo. Godina je 1961., a Rudolf Nurejev, prije nego je postao legenda, bio je član baletne skupine Kirov.

Pariški život ga opčini i on želi upiti svu kulturu, umjetnost i glazbu koju mu taj grad pruža, no agenti KGB-a prate svaki njegov korak i postaju sve više i više sumnjičavi u njegovo ponašanje i prijateljstvo s mladom Parižankom Clarom Saint.

"Kada se konačno suoče s Nurejevim, uz šokantne zahtjeve on je prisiljen donijeti srcedrapajuću odluku koja bi mu mogla zauvijek promijeniti život, a njegove prijatelje i obitelj staviti u smrtnu opasnost", ističe se u najavi filma.

Glavnu ulogu u filmu ima priznati ukrajinski baletan Oleg Ivenko kojem je to i prva filmska uloga. U jednom od intervjua izjavio je da je prvi poziv na audiciju koji je dobio putem elektroničke pošte obrisao budući da je mislio da se radi o 'spamu', no ipak je na kraju dobio ulogu Nurejeva, kojemu je stilom plesanja i fizičkim izgledom sličan.

Uz njega glavne uloge u filmu ostvarili su Ralph Fiennes, francuska glumica Adèle Exarchopoulos ("Plava je najtoplija boja“) te njemački glumac Louis Hofmann (poznat po ulozi u TV seriji "Dark“). 

Fiennes tim filmom, nakon hvaljenog "Koriolana“ i "Nevidljive žene“, donosi jednu inspirativnu, istinitu priču. "Bijela vrana" imala je svjetsku premijeru na međunarodnom filmskom festivalu u Tokiju gdje je prikazana u službenoj konkurenciji, osvojivši nagradu za posebno umjetničko postignuće. 

Pročitajte više