Slavni koji žale zbog plastičnih operacija podijelili iskustva i - ovo otvara oči

Foto: EPA/Instagram/Shutterstock

Kad je imala 16 godina, Zoë se podvrgnula septorinoplastici, operaciji kojom se istovremeno ispravlja devijacija septuma, pregrade između nosnica, (septoplastika) i mijenja kozmetički izgled nosa (rinoplastika), piše Huff Post.

Bio joj je neophodan postupak ispravljanja devijacije septuma, operacija nosa nije bila - iako joj se, kao tinejdžerici, sigurno činila nužnom.

"U srednjoj školi mi je dječak rekao da imam veliki nos, a to je stvorilo novu nesigurnost", rekla je Zoë, koja je tražila da je se identificira samo imenom kako bi zaštitila svoju privatnost.

"Imala sam kvrgu na nosu i čeznula sam za malenim, glatkim, nosom", rekla je. Tako je, u dogovoru s otorinolaringologom za rješavanje problema s njezinom devijacijom septuma, također iznijela ideju da popravi izgled svog nosa.

Zoë sada misli da ima tjelesnu dismorfiju

Njezin se liječnik složio s idejom - Zoëinom bi nosu dobro došlo malo korekcije. Plastični kirurg s kojim se susrela ubrzo nakon toga također se složio. Čak je istaknuo "nepravilnosti" njezina nosa koje nikad nije primijetila.

Ilustracija

Zoëini roditelji nikada je nisu tjerali na estetsku operaciju - samo su bili zabrinuti zbog njezinih problema s disanjem - ali uz ohrabrenje njezinih liječnika, cijela ju je obitelj podržala i Zoë je otišla pod nož.

Rezultat je bio daleko od željenog: sam proces oporavka trajao je dvije godine, a čak i nakon toga njezin je nos krivo zarastao i ostao malo iskrivljen. Zoëin nos bio je drugačiji, ali njezina nesigurnost ostala je ista.

Zoë sada ima 31 godinu i misli da ima tjelesnu dismorfiju (ozbiljan poremećaj koji se karakterizira preokupacijom percepcijom vlastitog tijela i izgleda). Jedna je studija pokazala da između 5 i 15% ljudi zainteresiranih za kozmetičke postupke ima ovaj poremećaj.

Kylie Jenner: Imala sam lijepe grudi. Voljela bih da ih nisam dirala

Osobe koje pate od tjelesne dismorfije imaju iskrivljenu sliku o svom izgledu i često se fokusiraju na stvarne ili zamišljene nedostatke na svojem tijelu. "Gledam stare slike svog nosa i bio je sasvim ok", rekla je Zoë.

"Žalim što sam to učinila. Bila sam premlada. Moj mozak i pogled na svijet nisu bili razvijeni. Da sam čekala da budem starija, definitivno bih se predomislila", priznala je. Zoë nije jedina koja se pita je li donijela pravi izbor "popravljajući" nešto što bi naučila prihvatiti s godinama.

Kylie Jenner nedavno je priznala u showu The Kardashians da je ugradila grudi kada je imala 19 godina - iako sada žali zbog toga. U epizodi Jenner kaže svojoj najboljoj prijateljici Stassie Karanikolaou da je imala zahvat prije nego što je zatrudnjela s kćeri Stormi.

"Znaš da sam napravila grudi prije Stormi, šest mjeseci prije nego što sam dobila Stormi, ne misleći da ću imati dijete s 20 godina. Još uvijek su zacjeljivale. Imala sam lijepe grudi. Jednostavno prekrasne, savršene veličine. Voljela bih da ih nikad nisam dirala", navela je.

Bella Hadid: Voljela bih da sam zadržala nos svojih predaka

Prošle godine u intervjuu za Vogue manekenka Bella Hadid dospjela je na naslovnice jer je priznala da žali zbog operacije nosa s 14 godina. "Voljela bih da sam zadržala nos svojih predaka", rekla je Hadid, sada 25-godišnjakinja.

Kao i Hadid, Dulce Candy Ruiz, 34-godišnja influencerica iz Los Angelesa, također žali zbog rinoplastike koju je napravila u mladosti. (Čekala je na operaciju povećanja grudi dok nije bila starija, nakon što je rodila dijete, i nimalo ne žali zbog toga.)

Ruiz se borila s problemima tjelesne dismorfije od svoje osme godine. Ipak, njezin nos nikada nije bio jedno od njezinih "problematičnih" područja. Nitko to nikada nije komentirao, a i ona je smatrala da je izgledao dobro.

No listajući slike po društvenim mrežama, gledajući jedan "savršeni" nos za drugim, Ruiz je počela analizirati vlastito lice i operirala je nos. "Nakon što sam počela voljeti sebe takvu kakva jesam, shvatila da sam napravila veliku pogrešku", rekla je za Huff Post.

Fenomen Snapchat dismorfije

Na svom popularnom YouTube kanalu Ruiz često dijeli svoje komplicirane osjećaje o plastičnim operacijama, nadajući se da će mlade djevojke to shvatiti kao priču upozorenja. "Posljednje što želim je da djevojka ode na operaciju jer ne voli samu sebe", kaže u jednom YouTube videu. 

Njena operacija bila je prije više od 10 godina, kada je Instagram još bio relativno nov. Nemogući standardi ljepote simbol su Instagrama (jeste li primijetili kako svaka influencerica ima iste crte lica kao Kardashian? Da, to je Instagram lice.) i ideala nametnutih generaciji Z.

Ovih dana tinejdžeri plastičnim kirurzima donose filtrirane selfieje Instagram modela u nadi da će dobiti takav izgled - fenomen nazvan Snapchat dismorfija. (Filtri na Snapchatu i Instagramu zaglađuju vašu kožu, stanje vam nos i daju punije, izraženije usne i oči.)

"Donose mi sliku s filtrom i govore: 'Ovako želim izgledati'", otkrio je Matthew Schulman, certificirani plastični kirurg u New Yorku, za HuffPost 2018. "Onda mi priđu i kažu: 'Želim glađu kožu, želim da mi se oči otvore, želim da mi usne budu punije'", dodao je.

Pročitajte više