Slavni oskarovac o #MeToo pokretu: "Otrovni lov na vještice, odvratno"

Foto: Splash

OSKAROVAC Michael Haneke obrušio se na #MeToo pokret nazvavši ga "otrovnim lovom na vještice koji truje društvenu klimu".

Optužbe za seksualno zlostavljanje protiv Harveya Weinsteina prošle godine pokrenule su pravu lavinu u Hollywoodu, no 75-godišnji redateljski velikan rođen u Austriji #MeToo pokret nazvao je odvratnim.

"Smatram tu histeriju naglih sudova koja se trenutno širi apsolutno odvratnom. Ljudima se uništavaju karijere i životi", rekao je Haneke za austrijski Kurier. "Uništava živote ljudi čiji zločin u mnogim slučajevima nije ni dokazan. Brine me taj novi muškomrziteljski puritanizam koji je proizašao iz #MeToo pokreta", nastavio je.

"Glumci koji padnu pod sumnju takvih optužbi često su izrezani iz filmova i serija jer se televizijske kuće boje za potencijalni gubitak publike", rekao je.

"To nema nikakve veze s činjenicom da se svaki nasilni seksualni napad - bilo protiv muškaraca ili žena - treba osuditi i kazniti. No lov na vještice trebalo bi ostaviti u srednjem vijeku", zaključio je.

Njegove izjave izazvale su mnogo pažnje i na društvenim mrežama.

Redatelj, koji je napravio 12 dugometražnih filmova, uključujući Bijelu vrpcu i Ljubav (Oscar za najbolji strani film 2013. godine), sam nikad nije optuživan za zlostavljanje.

Prošli mjesec najavio je da će raditi svoju prvu TV seriju, distopijsku dramu pod imenom Kelvin's Book.

Pročitajte više