"Slušaj, mala": Žene otkrile kakvih su se šovinističkih gluposti naslušale od šefova

Screenshot: Youtube

SEKSIZAM nije nova pojava u društvu, no s obzirom na to da živimo u 21. stoljeću, prilično je tužno da on još uvijek opstaje. 

BuzzFeed je pitao svoje čitateljice o seksizmu s kojim se susreću, a ovo su odgovori žena koje su ga doživjele na radnom mjestu. 

1. Slušaj, mala

"Kad mi nešto objašnjava, moj šef govori: 'Slušaj, mala.'" 

2. Komentiranje odjeće

"Šef mi stalno komentira odjeću, govorio mi je da 'crvena nije moja boja', a ponekad mi kaže da 'odobrava kako sam se odjenula'. Svakodnevno se pristojno odijevam za posao. Jednom sam nosila haljinu i štikle, odmjerio me od glave do pete i natjerao me da hodam ispred njega."

3. To mogu i žene

"Moj šef i njegov sin za svaki posao koji im se ne da raditi komentiraju da je to 'dobar posao za žene'."

4. Cendranje

"Bivši šef se meni i mlađim kolegicama obraćao s 'cure'. Ako se u nečem ne bismo složile s njim, rekao bi, 'prestanite cendrati'. Dugo sam mislila da moj glas zvuči kao cendranje dok mi netko nije rekao da to govori svim ženama."

5. Ključ

"Za vrijeme studiranja radila sam na posluzi u sobe u jednom hotelu. Alkohol smo držali u zaključanom ormaru, a menadžer nije nikad htio dati ključ zaposlenicama. Ili bi nam on osobno došao otključati ili bi dao ključ nekom od muških kolega, čak i kad bi tom kolegi bio prvi dan na poslu."

6. Lista

"Bila sam jedna od tri žene u firmi. Jednom mi je šef dao zadatak da nađem prihvatljiv auto da ga tvrtka kupi. Kad sam mu donijela listu od desetak modela, pogledao ju je i rekao: 'Čudim se da si znala gdje da ovo pronađeš.'"

7. Temperatura

"Bili smo u šefovom uredu i ja sam usput komentirala da je hladno. Počeo mi je objašnjavati kako 75 posto žena ima medicinski problem zbog kojeg im krv ne cirkulira kako treba."

8. Muževi planovi

"Novi šef me pitao planira li moj muž da imamo djecu u sljedećih nekoliko godina."

9. Maltretiranje

"Radila sam kao konobarica i neki su me gosti seksualno uznemiravali pa sam se požalila menadžeru da se ne osjećam sigurno. On mi je rekao da pretjerujem i da su oni tu redovni gosti koji se tako ponašaju prema svim konobaricama. Nisam dugo ostala tamo raditi."

10. Prijedlozi

"Moj bivši šef slušao je savjete i prijedloge samo od muškaraca. Uvijek bi saslušao i nasmiješio se kad bi kolegice nešto predložile, ali uvažio bi samo ono što je čuo od muškaraca."

Pročitajte više