"Ne mogu disati": Snimka spašavanja iz pukotine na Mount Everestu postala viralna

Screenshot: TikTok

MOUNT EVEREST nosi mnogo opasnosti za one koji su dovoljno hrabri da se pokušaju popeti na vrh, a mnogi se nikada ne vrate i tragično skončaju život na najvišoj planini na svijetu. 

Planinari se moraju boriti s iscrpljenošću, hladnoćom i snažnim mećavama dok im razina kisika sve više opada kako se penju, zbog čega spasioci imaju pune ruke posla. 

Jedan od njih je Gesman Tamang koji je na TikToku objavio viralni video u kojem je pokazao kako izgleda spašavanje šerpe koji je upao u duboku pukotinu između Kampa 1 i Kampa 2 i zaglavio na dnu. 

@gesmantamang We rescued Nima Sherpa on Mount Everest after he fell into a deep crevasse between camp 1 and camp 2 ⚠️ #Everest #Rescue #mounteverest #tiktokviral #fyp #climbing #nepal #news #freezing ♬ som original - 𝕮𝖔𝖊𝖑𝖍𝖆✞

Na snimci se vidi kako je pao s ogromne visine, a spasilac je zatim kameru usmjerio prema vrlo dalekom vrhu s kojeg se uže vijuga. Šerpa je do pojasa upao u snijeg, a dvoje spasilaca trude se da ga izvuku i odvedu na sigurno. Srećom, timskim radom uspjeli su ga skloniti na sigurno, gdje mu je pružena liječnička pomoć. 

Inače, Kamp 1 nalazi se na 6065 metara, a Kamp 2 na 6400 metara nadmorske visine. 

"Ne mogu disati" 

Snimka je pregledana više od 3.7 milijuna puta, a ljudi su počeli komentirati snimku spašavanja. 

"Hvala vam što ste riskirali svoj život kako biste spasili njegov", napisao je jedan tiktoker, a drugi dodao: "Svaka čast, dečki, obavili ste sjajan posao."

No bilo je i onih koji nisu skrivali jezu koju su osjećali prilikom gledanja snimke. 

"Ovo mi izaziva klaustrofobiju", "Ne mogu disati", "To je veliki pad" i "Ovo je prestrašno", samo su neki od brojnih komentara. 

Do sada je poznato da su 322 osobe poginule pokušavajući osvojiti Mount Everest. Zbog teških vremenskih uvjeta neka su tijela ostavljena na planini, pred očima drugih penjača koji tuda prolaze. 

Pročitajte više