Snimljen reality u kojemu su očajna djeca prepuštena sama sebi

DA SU kontroverzni showovi, koji gledatelje više šokiraju nego zabavljaju, sve češći, dokazao je još jedan Big Brother. Ovog puta nije riječ o kopijama Rine i Mrkvice već o djeci između osam i 12 godina. Raspoređeni u šest kućica, 20-ero djece zatvoreno je i prepušteno samo sebi.

Kao i u normalnom Big Brotheru, kamere su upaljene 24 sata te prate svaki njihov korak, svađu, nasilje i mnogo suza. Jedna od najgorih činjenica je da sve to preko malih ekrana prate i njihovi roditelji, od kojih, bez obzira što mogu, niti jedan nije prekinuo sudjelovanje svog djeteta u reality showu.

"Dječaci i djevojčice sami" zasada je snimljen u četiri epizode koje će se prikazivati na britanskom Channelu 4. Neke snimke su već iscurile u javnost, ali jedna je već izbačena zbog scene nasilja. Naime, jedan je dječak snimljen kada je krenuo s nožem na svog sustanara, također dječaka.

U šarolikom repertoaru također ne nedostaje međusobnog maltretiranja i neprestanog plača i jecanja kojima djevojčice i dječaci preklinju da ih se vrati nemarnim roditeljima. Udruge za zaštitu djece već su reagirale na show te su optužile producente za zlostavljanje i izrabljivanje djece kako bi došli do novca te se čude kako još niti jedna britanska socijalna služba nije spriječila, a kamoli reagirala na snimanje showa.

"Posljedice će biti velike"

Nadamo se da Hrvati koji obično imaju naviku raditi remakeove takve vrste showa, neće doći na ideju snimiti takav jedan u Hrvatskoj, ali ako se takvo nešto i dogodi mi imamo svoju socijalnu službu koja bi navodno odmah reagirala. "Uvjerena sam kako naše službe nikada ne bi dopustile takvo nešto, a i prema Obiteljskom zakonu tako mala djeca ne smiju biti bez nadzora. Britanske službe već su trebale zaustaviti show i pokrenuti postupak protiv medijske kuće, ali i protiv roditelja koji su to isprva i dozvolili", priznala je za Večernji list ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba Gordana Buljan Flander.

"Posljedice tog showa će biti velike za djecu koja su sudjelovala, ali i za onu koja će to gledati na malim ekranima. Takav sadržaj djeluje negativno na djecu, potiče ih na nasilje i stvara u njima krive vrijednosti", priznala je Gordana.

A.M.
Foto: Daily Mail

Pročitajte više