"SODADE" CESARIE EVORE U SREDIŠTU SVAĐE OKO AUTORSKIH PRAVA

Zbog svađe oko autorstva teksta, u Zelenortskoj Republici zabranjena je prodaja "Sodade", pjesme koja je proslavila pjevačicu Cesariu Evoru, međunarodnu "bosonogu divu", čije je stotine primjeraka albuma policija zaplijenila. L

Ipak, gotovo četiri mjeseca nakon zaplijene albuma "Miss perfumado", iz kojeg je izdvojena "Sodade", pravosuđe Zelenortske Republike još uvijek nije donijelo presudu pa se najpoznatija pjesma te pjevačice i dalje emitira na radijskim postajama.

"Još čekamo presudu, Jose da Silva (producent Cesarie Evore i osnivač producentske kuće Lusafrica) doputovao je nedavno u Praiu, ali ništa se nije pomaknulo s mjesta", kažu u Harmoniji, tvrtki koja prodaje albume Lusafrice u Zelenortskoj Republici.

"Afera Sodade" počela je kad je domaći amaterski glazbenik Armando Zeferino Soarese tužio Lusafricu, Harmoniju i glazbenike Luisa Moraisa i Amandia Cabrala čija su imena navedena na albumu Cesarie Evore kao skladatelja "Sodade". Soarese tvrdi da je pjesmu skladao 1954.

Podupire ga Paulino Evora, jedan od najvećih skladatelja u Zelenortskoj Republici koji je 90-ih pratio Cesariu na međunarodnim turnejama.

Nešto prije smrti, u rujnu 2002., saksofonist i trubač Luis Morais rekao je pak da je glazbu za tekst "Sodade" skladao između 1957. i 1967. na zahtjev glazbenika Amandia Cabrala.

Još dva glazbenika iz Sao Nicolaua u Zelenortskoj Republici tvrde da su autori "Sodade". Joao Baptista Lima kaže da je napisao tekst, a Antonio Luz Frances kaže da je skladao glazbu. No nisu podnijeli tužbu, smatrajući da "Sodade" pripada nacionalnoj baštini te Republike i da nitko nema pravo zabraniti njezino emitiranje na svjetskoj razini.

(Hina) vrad bnš

Pročitajte više