Šokantna snimka pokazuje što alkohol zaista čini vašoj jetri

Screenshot:Youtube

ŠOKANTAN video pokazao je koliko alkohol zaista šteti vašoj jetri.

U ovom je videu liječnik pokazao razliku između zdrave jetre i jetre osobe koja je umrla od ciroze -  kronične bolesti jetre koja može biti fatalna.

Kad je pokazao bolesnu jetru, čula se zgrožena reakcija publike, a jedna od blizanki kojima je lekcija bila namijenjena našla se na rubu suza.

Video je snimljen kao dio američkog showa Dr Drew's Lifechangers prije nekoliko godina, a liječnik je blizankama pokazao što alkohol čini jetri kako bi ih nagovorio da smanje unos alkohola.

Doktor Drew Pinsky objasnio je kako je bolesna jetra puna ožiljaka i u stvarno lošem stanju.

"Svaka žena koju sam liječio, a koja je pila toliko koliko vi pijete, imala je nekakvu bolest jetre. Ne mogu reći da vi imate cirozu, ne dobije ju svatko, ali mislim da obje riskirate da je dobijete", rekao im je on.

Ciroza je stanje u kojem jetra biva prekrivena ožiljcima nakon dugotrajne izloženosti štetnim tvarima. U nekim slučajevima ciroze, koja je neizlječiva, jetra više nije u stanju obavljati svoju funkciju i može potpuno propasti, pa je u tim slučajevima potrebna transplantacija kako bi se pacijentu spasio život.

"Ne samo da pacijent više nije u stanju izbacivati toksine iz organizma, već ovo stanje može uzrokovati oštećenje na mozgu. Također, imunološki sistem ne radi normalno, krv se skuplja u jetri, a mogu vam se razviti proširene vene u jednjaku. Kad one puknu, možete iskrvariti", objasnio im je liječnik.

Kako bi oštećenje jetre sveli na minimum, stručnjaci preporučuju da ne pijete više od 14 pića tjedno, te da se pridržavate zdrave prehrane.

Cirozu jetre osim alkohola može uzrokovati i hepatitis.  

Pročitajte više