Španjolski par pokrenuo kampanju kako bi sinu dao ime koje je u Srbiji posve normalno

Foto: 123RF

VUK JE možda popularno i tradicionalno ime u Srbiji, no jedan par u Španjolskoj spremio se na tešku sudsku bitku kako bi novorođenog sina nazvao po divljoj životinji, za što je pokrenuo i medijsku kampanju skupljajući tisuće potpisa potpore.

Ignacio Javierre i María Hernández iz južnog madridskog predgrađa Fuenlabrade, nekoć radničke i industrijske četvrti, odlučili su nazvati dijete Lobo (Vuk) šest mjeseci prije njegova rođenja.

Kada su početkom srpnja novorođenog sina htjeli upisati u matičnu knjigu rođenih, službenica područnog centra telefonski im je rekla da bi to ime moglo biti uvredljivo za dijete i obilježiti mu život. Deset dana su pokušavali nagovoriti službu da prihvati ime, otišli su i na sastanak sa službenicom, no bez uspjeha. “Nepošteno je da nam prema tom kriteriju oduzimaju pravo nazvati sina”, rekli su.

Prema zakonu iz 2011. u Španjolskoj se ne smiju davati imena koja ugrožavaju dostojanstvo osobe, davati više od dva imena (u Španjolskoj su uobičajena dva), niti dati ime kakvo imaju brat i sestra, osim ako nisu preminuli.

Također se ne smiju davati imena koja mogu izazvati zabunu je li riječ o dječaku ili djevojčici, osim neutralnih imena poput Mar (more). Nije dopušteno niti ime koje dovodi do zabune, odnosno ako je jednako prezimenu, a Lobo je jedno od prezimena u Španjolskoj.

Ako se ne predomisle, ime djetetu dat će sudac

Ignacio i María odlučili su se potražiti pomoć i preko internetske stranice Change.org, platforme za slanje peticija, pokrenuti kampanju. U prvih tjedan dana prikupili su 1400 potpisa podrške.

U međuvremenu su iz područne službe dobili obavijest da u iduća tri dana moraju dostaviti alternativno ime ili će ime djetetu odrediti sudac.

U borbu oko imena svojim se komentarom uključio i Pablo Iglesias, vođa Podemosa, treće stranke po broju zastupnika u parlamentu osnovane 2014. “Lobo mi se čini lijepo i dostojanstveno ime”, napisao je na Twitteru Iglesias. “Ako se možeš zvati León (lav) ili Paloma (golubica), ne znam zašto ne i Lobo (vuk)”, dodao je.

Roditelji su u kratko vrijeme prikupili 24.000 potpisa potpore, a kada je istjecao rok za davanje imena angažirali su i odvjetnika koji se spremao uložiti žalbu. Na društvenim mrežama primali su kritike i poruge onih koji ne smatraju normalnim dati takvo ime djetetu.

Ipak žalbu je preduhitrio čelnik Generalne uprave za registre, tijela koje djeluje u sklopu ministarstvom pravosuđa i riješi godišnje oko 1.000 ovakvih slučajeva, objavivši da će prihvatiti željeno ime i dopustiti paru da djetetu daju ime Vuk. 

Pročitajte više