Spim - nova prijetnja surferima

AKO STE pomislili da je e-mail spam o Viagri, povećanju penisa i/ili grudiju prilično iritantan, pripremite se na nešto još gore - spim.

Spim je složenica riječi spam (neželjene e-mail poruke/reklame) i IM (Instant Messenger). Pogađate, radi se o iritantnim reklamama koje se šire putem popularnih Instant Messenger programa kao što su MSN Messenger, Yahoo Messenger, ICQ, Trillian...

Kako piše New Scientist, u 2004. godini očekuje se više od 1,2 milijardi spim poruka poslanih putem najpopularnijih Instant Messenger servisa.

Čak 70% spim poruka odnosi se na reklamiranje pornografije, a najgore od svega je što poruke preko IM programa dolaze u realnom vremenu (ne mogu se blokirati na serveru kao e-mail poruke), pa su korisnici osuđeni na neprestano gašenje pop-up prozora s porukama/reklamama. Korisnik se može blokirati, ali pošiljateljima spima nije teško otvoriti novi besplatni acount i nastaviti s "radom".

Iako spim trenutno čini samo desetinu neželjenih reklamnih poruka poslanih putem Interneta (devet desetina odlazi na e-mail spam), očekuje se da će spammeri svoju pažnju sve više usmjeravati na korisnike IM programa čiji broj ubrzano raste, pa se tako u 2005. očekuje utrostručenje spim poruka u odnosu na 2004. godinu.

Zbog svega navedenog valjalo bi izbjegavati najpopularnije Instant Messenger programe koji su najpodložniji spimu, a kao alternativu preporučamo prvi hrvatski Instant Messenger - Index Messenger.

Pročitajte više