Splićani odahnuli: Nakon šest dana GSS uspješno spasio mačka Ferdu

ŠEST dana trajala je drama spašavanja nestašnog mačka Ferde, ljubimca cijelog splitskog Pazara, koji se popeo na petnaest metara visoki jablan pokraj zidina Dioklecijanove palače i od tamo strašljivo promatrao udaljene prolaznike.

"Ferdice dođi, siđi, evo ti najukusnije hrane", vikali su mu mještani, međutim, siroti Ferdo samo je razmišljao kako smiriti klecajuće nožice. Žednog i gladnog više ga nisu mogli gledati pa su mještani u pomoć pozvali Gorsku službu spašavanja. Trojica članova odmah su se uputili u izviđanje situacije, a zatim je stiglo pojačanje od još trojice spasioca. Dobri građani nisu mogli samo promatrati akciju spašavanja već su se pridružili spasiocima i pomagali im kako god su znali.

Na mačka s vrećom

Većina se ipak primila jednog kraja plahte i držali je ispod mačka u slučaju da poskoči i padne sa stabla. Mate Balov, jedan od najboljih penjača GSS-a, nakon dozivanja indiferentnog Ferde uzeo je ljestve, vreću i krenuo spasiti nesretnog mačka. Kad je stigao do vrha Ferdo ga se preplašio i pobjegao do nedostupnog mjesta.

Zatim je počela operacija spašavanja s obližnjih zidina. Morao se napraviti drveni most koji su posuli mačjom hranom, ali ni to nije bilo dovoljno da se traumatizirani Ferdo nagovori na prelazak preko mosta. I to je propalo pa su s naposljetku sjetili napraviti "produženu ruku" kojom su ga obuhvatili i napokon prizemljili.

Bravo Splićani

Pri ateriranju mačak se migoljio i poput pravog macana "živičara" odmah kidnuo u nepoznatom smjeru.

"Netko će reći, čemu sve to zbog jednog mačka. Mnogo je ljudi bilo uznemireno Ferdinom sudbinom. Najgore bi bilo da smo se pravili da ne čujemo, da smo bili ravnodušni i ignorirali da netko u našoj blizini cvili i treba pomoć. Pa makar to bio jedan mačak", kazao je Vinko Prizmić, šef HGSS-a.

L.V./ Dragan Miljuš
Foto: GSS

Pročitajte više