Split se priprema za večerašnje otvorenje adventa. Nisu svi oduševljeni

Foto: Index

SPLIT je u posljednjim pripremama za početak adventa. Centar zbivanja bit će kućice i pozornica na Rivi, a bogat program pripremljen je na Zvončacu, Prokurativama, Mertojaku i Kampusu. Postavljaju se lampice i pripremaju gastronomske kućice kako bi sve bilo spremno za večerašnje otvorenje božićne manifestacije, koja će trajati do 6. siječnja. 

Zbog slabijeg odaziva ugostitelja na natječaje za zakup kućica, šuškalo se kako ove godine Splićani neće imati potpun blagdanski ugođaj. Nakon tri kruga i smanjene cijene najma sve će kućice ipak biti otvorene za advent.

 

Kućice, klizališta, koncerti 

Uz kućice s raznovrsnom ponudom, mnoge će razveseliti dva klizališta, koncerti poznatih izvođača i program za one najmlađe. Direktorica splitske Turističke zajednice Alijana Vukšić kazala je kako će simbolični početak iščekivanja Božića obilježiti za vikend paljenjem prve adventske svijeće. 

"Pripremili smo i brojna druga događanja na manjim lokacijama, a ove godine smo posebno osmislili program za naše najmlađe. Od inovativnih virtualnih igara za djecu poput 'Potrage za Djedom Božićnjakom' preko tradicionalnih izvedbi Kazališta lutaka do prigodnog programa za Svetog Nikolu ili dječjeg programa na Adventskoj fjeri Zvončac", rekla je direktorica Vukšić. 

Klizalište na Prokurativama

Splićane posebno ove godine veseli Adventska fjera na Zvončacu, kojoj ni ružno vrijeme neće pokvariti program jer će se održavati u velikom šatoru, koji je ukrašen lampicama, borićima i kuglicama. Uz svakodnevni program i gastronomsku ponudu, za provod će se pobrinuti glazbena imena poput Diktatora & Giuliana, Silentea, Psihomodopopa i Nene Belana, a program će večeras otvoriti Vesna Pisarović.

Splićani podijeljeni oko ovogodišnjeg adventa 

Splićani, pak, imaju nekoliko zamjerki na ovogodišnji adventski program. Smatraju da u gradu nedostaje blagdanskog duha, koji se mogao nadomjestiti boljim ukrasima, ali i bogatijim programom. Dio ih još uvijek ni ne zna što može očekivati osim, kako kažu, visoke cijene. 

"Mislim da ću ove godine ostati doma. Grad je totalno podbacio. Moglo je to sve puno bolje izgledati, a program mi izgleda siromašan", kazao je Pave. 

"Svake godine se nešto mijenja, a do sada mi je bilo najbolje na Prokurativama i nadam se da se ove godine neću razočarati. Koliko ću često posjećivati adventske lokacije, još ćemo vidjeti, a uvelike će o tome odlučivati i cijene, koje su otišle u nebo", smatra Nino. 

Pripremaju se kućice na Rivi

Splićanka Lara iznenadila se što će se advent ipak održati s obzirom na razna šuškanja tijekom prošlog mjeseca. Nada se da će ove godine biti više izbora jer, kaže, svima treba blagdanskog veselja kako bi popravili barem kraj godine. 

"Bit će nešto. Uvijek je bolje da bude što više događanja. Bilo bi tužno da je ostalo prazno jer nam nedostaje zabave, pogotovo u zimskim mjesecima. Vidjela sam da su pripremili i dječji program pa ćemo vidjeti, valjda se nećemo razočarati", kaže Lara.

"Ove godine bi moglo biti puno bolje"

"Ove godine bi moglo biti puno bolje, bar tako izgleda. Malo smo prošetale po gradu i vidim da su pripreme u punom jeku. I red je jer sve počinje večeras. Samo da nas vrijeme posluži. Večeras ćemo sigurno prošetati i vidjeti ponudu, ali isto mislim da nećemo izlaziti više nego prošle godine jer je sve poskupjelo", govori nam studentica Lana. 

Roditelje onih najmlađih veseli advent na Mertojaku te ističu odličan program za djecu.

"Posebno se radujemo prosincu upravo zbog blagdana i adventa. Vjerujem kako svim roditeljima puno znače događanja u gradu, pogotovo nama na Mertojaku jer nam je zimi teže zabaviti djecu u stanu i onda je to odlična prilika da ih izvedemo na klizanje i prigodne programe. Moji jedva čekaju otvorenje klizališta i, naravno, prve fritule jer kažu da moje nisu dobre kao na adventu", uz smijeh nam je ispričala Marijana. 

Advent na Mertojaku

I studenti pripremili bogat program 

Adventsko vrijeme ni ove godine neće proći bez programa Adventa na Kampusu. Prostor ispred zgrade triju fakulteta već je zablistao u blagdanskom sjaju zahvaljujući tisućama lampica, božićnih ukrasa i šarenih dekoracija. Iz Studentskog centra kažu da su pripremili raznovrsnu ponudu, a neće nedostajati ni blagdanskih delicija poput kobasica, fritula i kuhanog vina. 

"Na pozornici će se smjenjivati izvođači različitih žanrova, a za nezaboravnu atmosferu na otvaranju zadužena je grupa Best. Narednih dana će nastupiti Magazin, Dreamers Band, grupa Euforia, Antoniette, klapa Cambi, studentski zborovi, tamburaši i DJ-evi, Ante Cash i Božanstvena komedija, a advent 20.12. zatvaraju Matko i Brane. 

Osim glazbenog programa, posjetitelji će imati priliku uživati u širokoj paleti aktivnosti koje će biti najavljene na društvenim mrežama Studentskog centra Split, poput kvizova znanja ili organiziranog gledanja utakmice Dinamo – Hajduk", kazao je Matej Sunara iz SCST-a.

Advent na Kampusu
Foto: Jakov Matić - Studentski centar Split

Za ljubitelje kulture u sklopu adventa Hrvatsko narodno kazalište pripremilo je izvedbu Orašara, a u Hrvatskom domu ugostit će Novogodišnji bal. 

Također, u organizaciji Fotokluba Split i Turističke zajednice svi zainteresirani ponovno će imati priliku ovjekovječiti uspomene na splitsku blagdansku čaroliju besplatnim fotografijama s božićnim motivom, a duh najljepšeg dijela godine u svaki kutak grada donijet će kolendavajući trgovima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.