Splitski umirovljenici se okupljaju samo da bi pjevali zajedno. Ovo je priča o njima

Foto: Index

SVI turisti koji su ovog ljeta i rane jeseni prošli splitskom Matejuškom u večernjim satima izvadili su mobitel kako bi snimili raspjevane splitske umirovljenike koji se tamo okupljaju svake toplije večeri samo kako bi zajedno pjevali. 

Predivan je to i posve neobičan prizor za grad koji se podredio turizmu. Dok su u noćnim satima turisti pili i povraćali uz elektronsku glazbu, stotinjak metara dalje i nekoliko sati ranije bake i djedovi sjedili su na ulici i uz gitaru pjevali pjesme svoje mladosti.

Pjesme su to i njihove starosti, jer kod baka koje smo upoznali nismo primijetili nostalgiju za mladošću. Naprotiv, čini se da uživaju u životu. Podigli su djecu, unuke, a neki od njih čak i praunuke, a sada svoje vrijeme troše na radost pjevanja.

 

Vježbaju ponedjeljkom, nastupaju cijelo ljeto 

Na Matejušci smo jedne od toplih večeri ove godine upoznali Jeru koji je njihov voditelj i gitarist te Nevenku, Enitu, Gordanu, Paolinu, Anđu, Fani, Mirjanu, Velinku, Stanku, Milu i Katicu. Bili smo toliko nepristojni i pitali ih za godišta. Najstarija od ovih dama ima 88 godina.

Sve cure i Jere, koji je "šef" ove ekipe, ponedjeljkom se okupljaju u prostorijama udruge MI u Splitu kako bi vježbali repertoar, a zatim svi zajedno idu do svoje klupe uz more gdje započinje pjesma. 

Barba Jere se šali da se sastav zove Lovrinački mališani. Ne sviđa se to ime nekim damama pored njega, a Lovrinac definitivno nije ono na što se pomisli kada se upozna ova divna ekipa.

Jere se, kaže, glazbom nije profesionalno bavio u životu, osim što je kao mladić s gitarom svirao serenade djevojkama ispod prozora. Otkako se umirovio, posvetio se pjesmi.

 

"Život je samo sada"

Veseloj ekipi koja živi život punim plućima (aktivni su u nekoliko udruga, putuju i druže se) često se pridruže i drugi Splićani u pjesmi. Stihove tih pjesama znaju svi. Druženje s ovim damama i gospodinom nije moglo proći bez pitanja o životu i njegovu smislu.

Na pitanje o tome kako je moguće da su u trećoj dobi sretniji i živahniji od mnogih mladih ljudi, kažu: "U životu nema velike sreće bez velike borbe. Vi danas nemate velike borbe."

Na odlasku smo pitali Jeru što je bio i što je uopće život.

"Život je samo sada i samo ovaj momenat", rekao je.

Pročitajte više