Šprajc nakon prozivki objavio matematičku formulu: "Punjenje vreća vodom nije dokaz"

Foto: Instagram

ZORAN ŠPRAJC oglasio se na svom Facebook profilu nakon što je njegova izjava o volumenu zagrebačkih vrećica postala predmet sprdnji.

"Hvala svim dobrim ljudima koji su na osnovu fotke s velikom i malom vrećicom mislili da sam tako računao njihov volumen pa su mi objasnili da se volumen ne može računati iz dvije dimenzije.

Ima nade za civilizaciju kad je toliko mnogo ljudi tako duboko upućeno u razliku između 2D i 3D.

Hvala svim dobrim ljudima koji su na osnovu fotke s velikom i malom vrećicom mislili da sam tako računao njihov volumen...

Objavljuje Zoran ŠprajcSubota, 1. listopada 2022.

Inače to je bila samo ilustracija za rezultat matematičkog postupka kojim smo došli do volumena vrećica. A on je sažet u priloženoj formuli.

Ako netko zna matematički postupak kojim će dokazati da vrećice deklarirane širine i dubine doista imaju deklarirani volumen (40 l, 20 l i 10 l) rado ćemo ga pokazati u emisiji idućeg petka.

Ove koji volumen vrećica pokušavaju dokazati punjenjem vodom, pijeskom i perjem pozivam da nastave sa zabavom i da nam pošalju svoje video snimke i sa vrećicama zapremine 10 i 20 l (jamčim da će se i sami iznenaditi rezultatom), ali to nije matematički dokaz", poručio je.

Šprajc je raniju objavu izbrisao

Podsjetimo, Zoran Šprajc se na svom Instagram profilu požalio na volumen zagrebačkih vrećica te je priložio fotku na kojoj je usporedio vrećice od 20 i 40 litara.

"Donja vrećica navodno ima 40 l, dakle dvostruko više od gornje od 20 l. Stvarno ne morate znati geometrijske formule da se vidi da netko nekog vara", napisao je voditelj samouvjereno, no nije dugo trebalo da njegova izjava postane predmet sprdnji.

"Ipak je potrebno poznavanje geometrije", poručio mu je jedan komentator.

Njegove tvrdnje videom je demantirao Borna Lozo iz Možemo, a također se oglasio i profesor matematike, koji je pisao i kolumne za Index, Aleksandar Hatzivelkos.

"Loša je matematika kada se formula izvedena za neki tip problema primijeni na drugi tip problema bez provjere zadovoljava li taj drugi tip problema uvjete na temelju kojih je izvedena prva formula.

Ako, recimo, računamo volumen zatvorene vrećice fiksnih rubova (kao na primjer volumen jastuka), onda istu formulu ne možemo (sic!) samo tako koristiti za volumen otvorene vrećice, koja je k tome u pakiranju presavinuta po bočnim rubovima", objasnio je.

Šprajc je objavu u međuvremenu izbrisao.

Pročitajte više