Šprajc objavio video u kojem ZG vrećice puni vodom: "Neki od vas ništa ne razumiju"

Screenshot: Facebook

NAKON što je jučer obrisao objavu u kojoj se požalio na volumen ZG vrećica, Zoran Šprajc danas je na svom Facebook profilu objavio video u kojem se može vidjeti kako vrećice puni vodom da "dokaže svoju poantu."

"Kako sam i najavio, evo i mog doprinosa 'empirijskim' testovima s kanisterima i vodom kojima i sebe i mene pokušavaju uvjeriti da volumen plavih vrećica odgovara njihovoj deklaraciji, kojih uopće nema, nit se zna tko ih gdje od čega proizvodi, tko ih uvozi, ali dobro da je makar istaknuto kako se ne smiju navlačiti na glavu", napisao je, a zatim dodao:

"Vidim da jedan dio vas opet ništa ne razumije pa da ne idem od jednog do drugog: U plavu vrećica nominale 10 l stalo je punih 20 l vode. Ako su volumeni ispravno iskazani, to znači da se vrećica rastegla za još 10 l, što bi značilo da bi se i ona od 40 trebala rastegnuti da primi bar 50 litara vode.

Ako pak volumeni nisu ispravno iskazani, onda dolazi do ovakvih rezultata", poručio je.

Kako sam i najavio, evo i mog doprinosa "empirijskim" testovima s kanisterima i vodom kojima i sebe i mene pokušavaju uvjeriti da volumen plavih vrećica odgovara njihovoj deklaraciji. (koje btw uopće nema, nit se zna tko ih gdje od čega proizvodi, tko ih uvozi ali dobro da je makar istaknuto kako se ne smiju navlačiti na glavu) #stanjenacije #plavevrećice #zgholding #arhimed #ludzbunjennormalan Edit: vidim da jedan dio vas opet ništa ne razumije pa da ne idem od jednog do drugog; U plavu vrećica nominale 10 l stalo je punih 20 l vode. Ako su volumeni ispravno iskazani to znači da se vrećica rastegla za još 10 l, što bi značilo da bi se i ona od 40 trebala rastegnuti da primi bar 50 litara vode. Ako pak volumeni nisu ispravno iskazani, onda dolazi do ovakvih rezultata.

Objavljuje Zoran Šprajc u Nedjelja, 2. listopada 2022.

Njegova izjava o vrećicama postala predmet sprdnji

Podsjetimo, Zoran Šprajc se jučer na svom Instagram profilu požalio na volumen zagrebačkih vrećica te je priložio fotku na kojoj je usporedio vrećice od 20 i 40 litara.

"Donja vrećica navodno ima 40 l, dakle dvostruko više od gornje od 20 l. Stvarno ne morate znati geometrijske formule da se vidi da netko nekog vara", napisao je voditelj samouvjereno, no nije dugo trebalo da njegova izjava postane predmet sprdnji.

"Ipak je potrebno poznavanje geometrije", poručio mu je jedan komentator.

Njegove tvrdnje videom je demantirao Borna Lozo iz Možemo, a također se oglasio i profesor matematike, koji je pisao i kolumne za Index, Aleksandar Hatzivelkos.

"Loša je matematika kada se formula izvedena za neki tip problema primijeni na drugi tip problema bez provjere zadovoljava li taj drugi tip problema uvjete na temelju kojih je izvedena prva formula.

Ako, recimo, računamo volumen zatvorene vrećice fiksnih rubova (kao na primjer volumen jastuka), onda istu formulu ne možemo (sic!) samo tako koristiti za volumen otvorene vrećice, koja je k tome u pakiranju presavinuta po bočnim rubovima", objasnio je.

Šprajc je objavu u međuvremenu izbrisao, ali je svejedno osjetio potrebu opravdati se.

Pravdao se matematičkom formulom

Kako bi potkrijepio svoje tvrdnje, objavio je matematičku formulu.

"Inače to je bila samo ilustracija za rezultat matematičkog postupka kojim smo došli do volumena vrećica. A on je sažet u priloženoj formuli.

Ako netko zna matematički postupak kojim će dokazati da vrećice deklarirane širine i dubine doista imaju deklarirani volumen (40 l, 20 l i 10 l) rado ćemo ga pokazati u emisiji idućeg petka", poručio je.

Pročitajte više