Spremite se za Pottermaniju

JEDAN od najvećih ovosezonskih hitova "Harry Potter i princ miješane krvi" u domaćim će se kinima pojaviti 23. ovog mjeseca i velike su šanse da će biti riječ o jednom od najgledanijih filmova od... Pa, "Brune". U prilog tome idu i rezultati sa svjetskih blagajni jer posljednji nastavak Pottera u samo je jednom danu zaradio skoro 60 milijuna dolara pa se film automatski priključio skupini blockbustera s najvećom dnevnom zaradom u povijesti (ispred njega su samo novi "Transformersi" i "Princ tame").

No, ovakva situacija na blagajnama nije posebno iznenađenje ako u obzir uzmemo ogromnu bazu obožavatelja i ono što se naziva "Pottermanija", a ona nastaje svaki puta kada se pojavi knjiga ili novi film.

Dakle, radi se o uobičajenom ludovanju obožavatelja koje prati filmove kao što su "Ratovi zvijezda", "Gospodar prstenova" i "Zvjezdane staze", a u ovu skupinu možemo uvrstiti i ljubitelje filmova nastalih prema seriji knjiga "Sumrak" iako se ova posljednja još uvijek nije do kraja etablirala u čudnovatom svijetu zaluđenih fanova "koječega".

"Harry Potter brand" svih ovih godina utržio preko 15 milijardi dolara

Iako je J.K. Rowling knjigu ispočetka namijenila djeci između devet i dvanaest godina, istraživanja su pokazala da se među obožavateljima nalazi podjednak broj maloljetnih i odraslih čitatelja, a upravo su odrasli pokazali koliko daleko obožavanje može otići. Serija knjiga do današnjeg dana prodala se u gotovo 500 milijuna primjeraka i prevedena je na 67 svjetskih jezika, a nagađa se da je "Harry Potter brand" svih ovih godina utržio preko 15 milijardi dolara. Naravno, ova brojka uključuje knjige, filmove, video-igre i bilo što vezano uz Pottera. Ova manija je Rowlingovu uvrstila među najbogatije žene Britanije (nalazi se na dvanaestom mjestu i pretpostavlja se da "teži" gotovo 800 milijuna dolara).

Zanimljivo je da J.K. Rowling nije jedina koja je zaradila serijom knjiga o čarobnjaku. Emerson Spratz s dvanaest je godina pokrenuo internetsku stranicu MuggleNet.com da bi danas pod sobom imao 120 volontera, zaposlenike i godišnju zaradu od preko 100 tisuća dolara zahvaljujući oglašivačima.

Uz neizbježne konvencije fanova, specifičnu terminologiju koja se ustalila u svakodnevnoj komunikaciji (naravno, riječ je o svakodnevnoj komunikaciji "posebnih" ljudi koji imaju potrebu pričati klingonski ili se deklarirati kao Jedi vitez), opće poznate ponoćne prodaje najnovijeg naslova koje okupljaju najvjernije fanove, brojne Internet rasprave, podcastove, i organizirane obilaske filmskih lokacija, ova je knjiga prije nekoliko godina stvorila i jedinstven glazbeni žanr imena "wizard rock", a bendovi kao što su "Harry & The Potters", "Draco & The Malfoys", "The Remus Lupins" ili "Parselmouths" neki su od predstavnika žanra. Pretpostavljate, teme pjesama bave se motivima iz knjiga. Vrijedi spomenuti i da su neki bendovi privukli i slušatelje izvan kruga obožavatelja knjiga i filmova.

"We are wizards"

Interes za žanrom nije pretjeran, ali bio je dovoljan da se na tu temu snimi i dokumentarni film "We are wizards" koji se bavi cijelom "scenom".

Uz internet role playing igre postoji i live-action role play koji je u pravilu prizemljena verzija "metloboja" ("sportske" discipline koja je opisana u knjizi) i naziva se "Muggle Quidditch" iliti "Metloboj za bezjake", a najbolje se može definirati kao kombinacija rukometa i želje odraslih šmokljana da se bave sportom.

I na pravom londonskom kolodvoru King's Cross možete pronaći peron "9 i 3/4"

Vrijedi spomenuti i da na pravom londonskom kolodvoru King's Cross možete pronaći peron "9 i 3/4" koji je do nedavno postojao samo u knjigama.

Posljednji film "Harry Potter i darovi smrti" u kinima bi se trebao pojaviti 2010. i 2011., bit će podijeljen u dva dijela, a oba će režirati David Yates koji potpisuje "Red feniksa" i "Princa miješane krvi". Kritike "Princa…" uglavnom su pozitivne ili odlične, a vrijeme će pokazati hoće li Yates nastaviti oduševljavati kritiku i publiku.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više