Srbi imaju priliku na Eurosong poslati djevojku koja je lani objavila svjetski hit

Screenshot: YouTube

NAKON što je završila Dora i odabran je predstavnik Hrvatske na Eurosongu, sada naši susjedi biraju tko će ih ove godine predstavljati u Švedskoj. Večeras je prvo polufinale Pesme za Evroviziju, gdje se predstavlja 14 pjesama, a osam ih prolazi u finale. Drugo polufinale na rasporedu je 29. veljače, a pobjednik se bira 2. ožujka.

Fanovi Eurosonga napeto čekaju koga će Srbi ove godine poslati na Eurosong. Među ovogodišnjim izvođačima su Breskvica, Konstrakta, Lena Kovačević, Martina Vrbos, Zejna... Puno pažnje privlači i Teya Dora.

Tko je Teya Dora?

Teodora Pavlovska rođena je 1992. godine u Boru u istočnoj Srbiji. Glazbom se počela baviti odmalena, a do sada je skladala i pisala pjesme za brojne srpske zvijezde. 

Sa 17 godina otišla je u SAD studirati glazbu te je godinama kasnije radila u glazbenoj produkcijskoj kući ARKTKT Publishing LLC u New Yorku. Teya Dora je autorica i nekoliko pjesama koje se pojavljuju u seriji Južni vetar.

Na Pesmi za Evroviziju natječe se pjesmom Ramonda i jedna je od favoritkinja tog natjecanja. Sama je pisala glazbu i tekst, a nastupit će u drugom polufinalu.

Teya nema mnogo pjesama u svojoj karijeri, ali ima svjetski hit, čime se ne može puno izvođača iz regije pohvaliti.

Milijunski pregledi

Teya Dora u ožujku prošle godine objavila je pjesmu Džanum koja je nakon niza okolnosti postala ultimativni TikTok hit. I svjetski hit. Mnogi vjerojatno nemaju pojma da je ta pjesma nastala u Srbiji. Pjesmu Džanum čuli ste u bezbroj reelsa na Facebooku i Instagramu kao i u mnoštvu TikTok videa. A pregledi...

Na YouTubeu ta pjesma ima preko 75 milijuna pregleda. U komentarima ispod pjesme mogu se pročitati brojne pohvale koje pristižu iz raznih zemalja svijeta - Gruzije, Alžira, Francuske, Turske... Singl je ušao i na Billboardovu ljestvicu najslušanijih pjesama u Hrvatskoj u travnju 2023. te je bio na četvrtom mjestu na globalnoj ljestvici Daily Viral Songs na Spotifyu.

Tragična priča iza popularnosti pjesme

Iako je brzo postala hit u Srbiji, pjesma se probila na globalni TikTok nakon tragičnih događaja u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar nakon što je 13-godišnji dječak ubio devetero učenika i čovjeka koji je radio u osiguranju škole. Pjesmom Džanum bili su podvučeni brojni emotivni videi na TikToku te je pjesma brzo postala globalni hit. 

Pročitajte više