Srbi na Eurosong šalju djevojku koja je lani objavila svjetski hit

Foto: Instagram

SRBIJU će na Eurosongu predstavljati Teya Dora sa svojom pjesmom Ramonda.

"Riječima ne mogu opisati koliko sam ponosna. Pobijedili su ljubav i snažna vjera u ono najvrjednije, a to je da svjetlost uvijek pobjeđuje tamu", napisala je pobjednica srpske Dore na društvenim mrežama.

Posebno značenje za Srbe

Inače, pjesma Ramonda ima i posebno značenje. Natalijina ramonda cvijet je ljubičastih latica koji raste u Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, sjevernoj Grčkoj, Albaniji, Crnoj Gori i na sjeverozapadu Bugarske. Simbol je srpskog Dana primirja u Prvom svjetskom ratu koji se obilježava 11. studenog.

Natalijinu ramondu je 1882. godine, nadomak Niša, otkrio botaničar Sava Petrović. Cvijet je planirao nazvati Niška ramonda, ali je ipak odluka pala da dobije ime po kraljici Nataliji Obrenović. Ramonda je u Srbiji strogo zaštićena vrsta. Taj cvijet nazivaju i "cvijet feniks".

Tko je Teya Dora?

32-godišnju Teyu Doru i strani fanovi Eurosonga smatraju favoritkinjom za pobjedu. Teodora Pavlovska rođena je 1992. godine u Boru u istočnoj Srbiji. Glazbom se počela baviti odmalena, a do sada je skladala i pisala pjesme za brojne srpske zvijezde. 

Sa 17 godina otišla je u SAD studirati glazbu te je godinama kasnije radila u glazbenoj produkcijskoj kući ARKTKT Publishing LLC u New Yorku. Teya Dora je autorica i nekoliko pjesama koje se pojavljuju u seriji Južni vetar.

Teya nema mnogo pjesama u svojoj karijeri, ali ima svjetski hit, čime se ne može puno izvođača iz regije pohvaliti.  U ožujku prošle godine objavila je pjesmu Džanum koja je nakon niza okolnosti postala ultimativni TikTok hit. I svjetski hit.

Milijunski pregledi

Mnogi vjerojatno nemaju pojma da je ta pjesma nastala u Srbiji. Pjesmu Džanum čuli ste u bezbroj reelsa na Facebooku i Instagramu kao i u mnoštvu TikTok videa. A pregledi... Na YouTubeu ta pjesma ima preko 75 milijuna pregleda.

U komentarima ispod pjesme mogu se pročitati brojne pohvale koje pristižu iz raznih zemalja svijeta - Gruzije, Alžira, Francuske, Turske... Singl je ušao i na Billboardovu ljestvicu najslušanijih pjesama u Hrvatskoj u travnju 2023. te je bio na četvrtom mjestu na globalnoj ljestvici Daily Viral Songs na Spotifyu.

Tragična priča iza popularnosti pjesme

Iako je brzo postala hit u Srbiji, pjesma se probila na globalni TikTok nakon tragičnih događaja u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar nakon što je 13-godišnji dječak ubio devetero učenika i čovjeka koji je radio u osiguranju škole. Pjesmom Džanum bili su podvučeni brojni emotivni videi na TikToku te je pjesma brzo postala globalni hit. 

Pročitajte više