Srbi su već pobjeđivali na Eurosongu. Imaju li šanse ove godine?

Foto: Slavko Midžor/Pixsell

SRBI večeras biraju svoju pjesmu za Eurosong, na kojem su već pobjeđivali. Marija Šerifović ostvarila je pobjedu za Srbiju, koja je debitirala 2007. na Eurosongu.

Rijetko tko se ne sjeća Marijine emotivne izvedbe pjesme Molitva u finalu na pozornici u Helsinkiju. Srpska pjevačica je dobila 268 glasova i osvojila prvo mjesto te dovela Eurosong u Beograd 2008. 

Naime, od ukupno 41 zemlje, naravno osim njezine, Šerifović je maksimalnih 12 bodova dobila devet puta i s razlikom od 33 boda pobijedila ukrajinsku predstavnicu Verku Serdučku. 

Zanimljivo je da je Srbija pobijedila u svom debitantskom nastupu. Mariju je u Srbiji dočekalo oko 80 tisuća građana.

Koju će pjesmu Srbi poslati na Eurosong 2024.?

Ipak, bilo je i kontroverzi kao što se često događa s pjesmama na Eurosongu. Makedonski kompozitor Marjano Filipovski tvrdio je da je Molitva srpski plagijat poznate albanske pjesme Ndarja pjevačice Soni Malaj.

No glazbeni stručnjaci su utvrdili da nije plagijat zbog ponavljanja samo pola takta; za plagijat su potrebna četiri. Inače, predstavnici Hrvatske Dado Topić i Dragonfly s pjesmom Vjerujem u ljubav nisu se uspjeli plasirati 2007. u finale Eurosonga. 

Podsjetimo, večeras je na RTS-u finale srpske Dore, a kako sada stvari stoje, slavit će jedna od četiri pjevačice: Breskvica, Konstrakta, Teya Dora ili Zorja. Stanje na kladionicama veoma je napeto.

Naime, nakon što je Breskvica s pjesmom Gnezdo orlovo dugo držala prvo mjesto, sada je pala na treću poziciju, dok se na vrh popela Teya Dora s pjesmom Ramonda. 32-godišnju Teyu Doru i strani fanovi Eurosonga smatraju favoritkinjom za pobjedu.

Pročitajte više