Srednja škola je out, faks je in: Vodič za brucoše za preživljavanje (i uspjeh)

Brucoši, dobrodošli u divlji svijet fakulteta, gdje je sloboda beskrajna, a odgovornost... Pa, isto tako. Pripremite se, jer vas čeka avantura života. Ali nemojte brinuti, donosimo vam savjete kako da iz srednjoškolca postanete student za pet!

 

Organizacija je ključ

Zaboravite na zvono koje vas spašava od dosadnog predavanja. Na faksu, vi ste svoj šef. "Prvi semestar mi je bio kaos dok nisam shvatio da moram sam organizirati svoje vrijeme," kaže Ana (20), studentica druge godine. Nabavite planer, koristite aplikacije za organizaciju ili napravite vlastiti sustav – sve dok imate neki red u kaosu.

 

Budite spremni na učenje

Faks nije samo odlazak na predavanja; to je mjesto gdje se uči. I to puno. "Mislio sam da ću samo proći kroz materijale kao u srednjoj, ali brzo sam shvatio da moram stvarno učiti," priznaje Marko (19), brucoš. Pronađite svoj način učenja, bilo da je to grupno učenje, flash kartice ili snimanje bilješki, i držite se toga.

 

Socijalni život: Balansirajte, ali pametno

Da, faks je i o druženjima, novim prijateljstvima i isprobavanju novih stvari. Ali nemojte zaboraviti zašto ste tamo. "Prvi tjedni su bili ludnica. Toliko novih ljudi, događanja... Ali važno je pronaći balans," kaže Lucija (21), studentica treće godine. Uživajte, ali ne na račun vaših ocjena i zdravlja.

 

Financije: Budite pametni s novcem

Bez roditelja da vam svaki dan pune frižider, naučit ćete pravo značenje riječi 'budžet'. "Shvatio sam da, iako pizza svaki dan zvuči kao san, moj bankovni račun ne misli isto," šali se Ivan (20). Naučite osnove financijskog planiranja, pratite svoje troškove i, da, naučite kuhati nekoliko jednostavnih jela.

 

Zatražite pomoć kad vam treba

Nema srama u traženju pomoći, bilo da je riječ o akademskim poteškoćama, financijskim problemima ili mentalnom zdravlju. Većina fakulteta nudi razne oblike podrške. "Kad sam se osjećala preplavljeno, otišla sam na savjetovanje na faksu i stvarno mi je pomoglo," dijeli svoje iskustvo Petra (22).

 

Faks je maraton, a ne sprint

Prelazak iz škole na fakultet velika je promjena i normalno je osjećati se malo izgubljeno na početku. Ali s pravim stavom, malo organizacije i sposobnošću da zatražite pomoć kad vam treba, ne samo da ćete preživjeti – cvjetat ćete. Dakle, udahnite duboko, planirajte unaprijed i uživajte u ovoj novoj avanturi. Dobrodošli u svijet odraslih, brucoši!

 

Pročitajte više