"Ne primaj posao koji te ponižava": Ovo je poruka u putovnici Kraljevine Jugoslavije

Foto: Profimedia

DRUŠTVENIM mrežama širi se objava koja prikazuje poruku u putovnici Kraljevine Jugoslavije koja predstavlja podsjetnik o pravilima ponašanja, ali i važne životne savjete za sve one koji su odlazili iz zemlje. 

Čisto rublje i vedro lice 

"Na putu se vladaj pristojno i obzirno prema svakome, a posebno prema željezničkom i brodskom osoblju, zatim prema ženama i djeci. Budi posve spreman za iskrcavanje, čim brod stigne u luku. Rublje na Tebi neka je čisto, a odijelo uredno i lice vedro. 

U novoj zemlji budi ozbiljan i ispravan; pokoravaj se zakonima i vlastima; ne govori zlo o toj zemlji, a na svoju zemlju ne zaboravljaj. Ne primaj posao koji te suviše ponižava i ne radi za manju plaću od ostalih radnika, ne konkuriraj drugim radnicima već budi solidaran s njima pa će Te poštovati i tražiti radnici i poslodavci. 

Životni savjeti 

Ne opijaj se i ne kockaj. Novac štedi i šalji svojima u stari kraj i to preko Poštanske Štedionice, jer Ti je novac u Poštanskoj Štedionici posve siguran, pošto država jamči za to. Ne povjeravaj novac raznim nepoznatim bankarima, posrednicima i agentima. Ako Ti je potreban kakav savjet, zaštita, ili što drugo, obrati se na našeg Konzula ili Iseljeničkog Izaslanika. 

Uči jezik zemlje u kojoj si, jer ćeš lakše tako proći, ali ne zaboravljaj svoj materinji jezik i sa svojom djecom razgovaraj samo na materinjem jeziku bez obzira da li su djeca rođena u starom kraju ili u novoj zemlji. A sada bilo Ti sretno i do viđenja! Znaj, da će se Tvoja otadžbina veseliti Tvome povratku", stoji na kraju poruke. 

Pročitajte više