Srpska influencerica promijenila spol: Nisam mogla živjeti kao muškarac

Screenshot: YouTube

SRPSKA youtuberica Nikolina Kovačević objavila je snimku na kojoj je pokazala kako je izgledao proces promjene spola. Influencerica je objasnila kako je "teško biti žena s muškim spolnom organom" te otkrila kako je dugo vremena priželjkivala operaciju. 

"Operaciju promjene spola sam željela otkako sam sama prihvatila i otkad sam saznala da je uopće moguće promijeniti spol i da je moguće napraviti tu operaciju. Tada sam imala desetak godina, a operaciju sam čekala od svojih 16 godina, kada sam prihvatila sebe. Dakle, na tu operaciju sam čekala devet godina. A zašto je želim? Zato što jednostavno ne mogu živjeti ovako", objasnila je.

 Nakon što je dobila potrebna odobrenja od strane psihijatra, konačno se podvrgnula operaciji promjene spola, a svojim je pratiteljima objasnila zašto se odlučila na operaciju. 

"Nikada se nisam osjećala ugodno u vezama" 

"Teško je biti žena s muškim spolnim organom, kad ti se to ne sviđa. Nikada se nisam osjećala ugodno u vezama, uvijek me bilo sram. Uvijek sam se skrivala jer nisam mogla raditi normalne stvari. Nisam imala straha jer strah smatram iluzijom. Ovo sam radila isključivo zbog sebe, ne zbog muškaraca i društva. Živim s tim, a ne obitelj, društvo, dečki. Zahvalna sam svojoj obitelji jer su mi velika potpora, bili su uz mene u svakom smislu i financijski. Ne bih si sama mogla priuštiti ovu operaciju", objasnila je. 

"Najteže mi je pala hormonska terapija" 

Objasnila je kako izgleda priprema za zahtjevnu operaciju promjene spola. 

"Potrebna je dokumentacija od psihijatra da ste psihički i fizički spremni. Na hormonima sam tri godine, a uvjet je da morate biti na hormonima najmanje godinu dana kako bi tijelo imalo vremena da se promijeni", ispričala je. 

"Najteže mi je pala hormonska terapija jer ljudi ne mogu shvatiti da se stvarno mijenjamo, stvarno se počinjemo osjećati kao spol kakav želimo biti. Počela sam se više osjećati, plakati, postala sam histerična. To moja mama najbolje zna. Prvih šest mjeseci prošli smo pakao. Tada mi je mama rekla da moram ići na pregled jer je zabrinuta, ali doktori su rekli: Dobrodošla na svijet, ženo, ništa ti nije, to je normalno", prisjetila se. 

"Prva dva dana su najgora" 

Nikolina je opisala kako se osjećala nekoliko dana poslije operacije te kako izgleda proces oporavka. 

"Peti dan nakon operacije želim reći da se osjećam fantastično. Bolovi su prisutni, ali nisu strašni. Želim poručiti onima koji žele promijeniti spol da se dobro psihički pripreme. Prva dva dana su najveći problem psihe jer više nemaš hormona i moraš biti jak u glavi. Kad ti se jave misli jesi li to trebao učiniti, trebaš biti svjestan da je to zbog nedostatka hormona", rekla je. 

"Svi smo različiti" 

"Mislim da je to sasvim u redu i ne bismo trebali osuđivati druge transrodne žene ili ljude koji ne žele napraviti tu zadnju operaciju, jer svi smo različiti. Priroda nije crno-bijelo, priroda je puna šarenih boja, pa smo svi različiti i mislim da je to ljepota ovoga svijeta, pa ne treba svima ta operacija, ali meni osobno treba. I stvarno je želim za sebe. Želim da ne moram nositi korzet, da mogu normalno nositi bikini, da se ne moram skrivati i sramiti kad se presvučem pred prijateljicama, ali i da se mogu opustiti s partnerom", objasnila je svoju odluku. 

Pročitajte više